Zmluva o prístupe a distribúcii - čo je nové?

Veronika Galeková
15. 03. 2019



V predošlom týždni ako sme informovali, sme uskutočnili stretnutia v zastúpení mnohých výrobcov vrátane organizácie AVES s každým prevádzkovateľom regionálnej distribučnej sústavy (ZSDis, SSD, VSD) kvôli Zmluvám o prístupe a distribúcii (ďalej Zmluva) povinným podľa novely zákona č. 309/2009.

Upozorňujeme, že každý výrobca je povinný mať túto Zmluvu písomne uzavretú do 31. 3. 2019.

Najviac a hlavne sme s každou RDS diskutovali o bode 7.7 tejto Zmluvy, tj právo vypovedať ju bez udania dôvodu.

Podľa nášho názoru by malo dôjsť k úprave tohto bodu. Myslíme si, že nie je v súlade s aktuálne platnou legislatívou podľa právnej analýzy, ktorú sme si dali vypracovať.

Z tohto dôvodu sme RDS na to upozornili a požiadali ich o nápravu. Tá je možná iba prostredníctvom ÚRSO a vykonania zmeny cez Prevádzkový poriadok príslušnej RDS. Na čo je potrebný určitý čas.

Zároveň my sami ako SAPI s najväčšou pravdepodobnosťou na to upozorníme aj ÚRSO a budeme sa snažiť iniciovať takéto zmeny. Tieto zmeny však neprebehnú do 31. 3. 2019, preto s podpisom návrhu Zmluvy neotáľajte.

Teraz však odporúčame každému výrobcovi, aby návrh Zmluvy včas podpísal. Pripravili sme k tomu sprievodný list, ktorý ak máte záujem pripojiť k svojej Zmluve a teda taktiež upozorniť svoju RDS na tento stav vám radi poskytneme. Členom SAPI bude poskytnutý automaticky aj spolu s ďalšími detailami ohľadom týchto rokovaní.

Dôležité upozornenie na záver, každá RDS na stretnutí jasne deklarovala a požiadala o tlmočenie, že nemá v žiadnom prípade úmysel akýmkoľvek spôsobom tento bod zneužívať a výrobcovi obmedziť prístup do sústavy, pokiaľ si bude plniť svoje povinnosti.



Komentáre

Súvisiace

Aké zmeny možno očakávať v ÚRSO po nástupe nového vedenia?

S novým vedením Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a nástupom Jozefa Holjenčíka do pozície predsedu bolo možné očakávať zmeny na slovenskom trhu s energiami. O tom, čomu sa bude ÚRSO v dohľadnej dobe venovať a aké nástroje plánuje využiť na reformu trhu, viedol nový predseda rozhovor s platformou ENERGOKLUB.

04. 01. 2024VIAC

 

SAPI: Nový predseda ÚRSO musí mať jasnú a progresívnu víziu smerovania slovenskej energetiky

Po expresnom odvolaní Andreja Jurisa z pozície predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude súčasná vláda hľadať vhodnú náhradu. Nový predseda môže nadviazať na dobrú prácu svojho predchodcu, ktorý priniesol transparentné riadenie a progresívny prístup.

05. 12. 2023VIAC

 

Európska komisia predstavila svoje odporúčania na riešenie energetickej chudoby

O tom, že ÚRSO predložilo vláde návrh definície energetickej chudoby, sme informovali už v septembri. Koncom októbra však svoje odporúčania na boj proti energetickej chudobe vydala aj Európska komisia.

09. 11. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek