Zelené budovy sa stávajú trendom

SAPI
15. 03. 2023



 Téma uhlíkovej neutrality sa v uplynulom týždni opäť ocitla na stránkach slovenských médií. Postarala sa o to jednak SAPI, ale pridala sa aj zahraničná poradenská spoločnosť CBRE. Tá zverejnila prieskum, podľa ktorého chce až 84% firiem pracovať v energetický úsporných budovách, pričom 58% spoločností je ochotných platiť viac za nájom v budovách využívajúcich OZE. 

Napriek skutočnosti, že ide o celosvetový trend, firma hovorí, že záujem je aj na Slovensku a bude pravdepodobne rásť. Potenciál pre OZE v budovách totiž nie je malý, čo potvrdzuje štúdia, ktorú pre SAPI vypracovala rakúska analytická firma. Podľa nej by len strešná fotovoltika dokázala pokryť celú spotrebu elektrickej energie Slovenska. Samozrejme ide o teoretický potenciál, zaujímavé však je, že ak by sa nám podarilo využiť čo i len 20% striech, dokázali by sme naplniť dekarbonizačný cieľ pre slnečnú energiu. A to rozhodne nie je nič nereálne, dokonca ani v slovenských reáliách.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek