Vláda uštedrila OZE ďalšiu tvrdú ranu

SAPI
07. 12. 2022




SAPI upozornilo minulý týždeň na riziká, ktoré so sebou prináša novoschválená daň z mimoriadnych príjmov, ktorá sa dotkne aj obnoviteľných zdrojov. Vyzerá, že po G-komponente a povinnej prolongácii nás čaká ďalší boj. Nie sme v tom však tentoraz úplne sami, vyzerá, že pre bioplynové stanice pôjde doslova o existenčnú otázku. Hoci bol prijatý aj pozmeňujúci návrh, ktorý má chrániť výrobcov z OZE s podporou doplatkom a v povinnom výkupe, táto novela zákona aj naďalej ohrozuje výrobcov v nepovinnom výkupe, ktorých je čoraz viac. Budeme robiť maximum, aby sa nám podarilo nájsť riešenie, ktoré bude prijateľné pre všetky strany. Budeme radi za vašu podporu, lebo spolu sme silnejší.

Komentáre

Súvisiace

Verejnosť návrh aktualizácie NECP tento mesiac neuvidí

Už do konca tohto mesiaca majú členské štáty EÚ, vrátane Slovenska, Bruselu predstaviť návrh aktualizácie svojich Národných energetických a klimatických plánov. Prípravu v rámci Slovenskej republiky má na starosť Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré má určiť nové ciele v oblasti obnoviteľných zdrojov a energetickej efektívnosti.

14. 06. 2023VIAC

 

Zákon o tepelnej energie vrátila prezidentka do parlamentu

Prezidentka vetovala zákon o tepelnej energetike a vrátila ho späť do parlamentu. Výhrady prezidentskej kancelárie sa vzťahovali predovšetkým na legislatívny proces, pri ktorom pani prezidentke chýbala odborná diskusia.

26. 04. 2023VIAC

 

Ďalšia rana zo strany vlády pre obnoviteľné zdroje energie

Vláda SR v utorok schválila daň z mimoriadnych príjmov, ktorá sa dotkne aj elektrární vyrábajúcich z obnoviteľných zdrojov energie. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE upozorňuje na ostrý rozpor s nariadením EÚ, z ktorého daň vychádza, ako aj rozpor s aktuálne platnou slovenskou legislatívou, keďže z príjmových stropov nie sú vylúčení mnohí výrobcovia elektriny z OZE, ktorí dostávajú podporu formou garantovaných výkupných cien.

29. 11. 2022VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek