V Nemecku sa rodí koncept solárnej diaľnice

SAPI
19. 04. 2023



V rámci snáh o energetickú tranzíciu sa objavuje čoraz viac inovatívnych možností využitia OZE. Po novom sa svojim dielom pričinila aj nemecká nadácia Altes Neuland Frankfurt, ktorá vo svojom projekte navrhla rozmiestnenie solárnych panelov pozdĺž väčšiny nemeckého diaľničného systému. 

Samotné panely by boli umiestnené na oceľových stožiaroch s rozostupmi minimálne 15 metrov. Nadácia berie v úvahu aj krajinný ráz a v projekte počíta s vynechaním úsekov, ktoré vedú napríklad cez zalesnené oblasti. Jednou z hlavných výhod je najmä to, že vyrobená elektrina bude priamo distribuovaná tam, kde to bude potrebné v závislosti od umiestnenia jednotlivých panelov. Pri pokrytí 45 000 kilometrov by sa týmto spôsobom mohlo vyrobiť až 200 TWh ročne.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek