Systém podpory OZE potrebuje reformu

Ján Karaba

Juraj Vedej

SAPI
11. 12. 2020



TLAČOVÁ SPRÁVA

11. december 2020

   

Systém podpory OZE potrebuje reformu

Repowering musí byť nastavený správne, tvrdia výrobcovia

 

Systém podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) funguje na Slovensku od roku 2009. Krajina si zvolila formu podpory OZE prostredníctvom výkupných cien elektriny, čo je vo svete štandardný a efektívny nástroj podpory zelených zdrojov. Systém podpory funguje prostredníctvom garantovanej výkupnej ceny na 15 rokov, kde štát dopláca výrobcovi rozdiel medzi trhovou a garantovanou cenou energie. Tento systém podpory však - v kombinácii s politickými zásahmi do regulácie zo strany predchádzajúcich vedení ÚRSO - vygeneroval v ostatných rokoch privysoké dlhy a pre slovenskú energetiku by bola vhodná jeho reforma.

 

Keďže na Slovensku platí viac ako 6 rokov stop-stav, teda zákaz pripájania nových zdrojov do distribučnej sústavy, väčšina všetkých našich obnoviteľných zdrojov pochádza ešte z obdobia 2010 – 2012. V súčasnosti sú tieto zariadenia už za polovicou ich technickej a ekonomickej životnosti. Cieľom Ministerstva hospodárstva SR by teraz, popri budovaní nových zelených zdrojov, malo byť udržanie podielu OZE, ktorý tieto zariadenia predstavujú. „Ak nechceme stratiť zdroje, ktoré 15 rokov podporujeme, musíme im vytvoriť podmienky, ktoré umožnia ich ďalšiu existenciu. Takáto motivácia si vyžaduje zmenu v súčasnom systéme podpory, na ktorej už ministerstvo a ÚRSO aktívne pracujú,“ približuje Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovotického priemyslu a OZE (SAPI).

 

Avizovanou zmenou má byť repowering, teda reštrukturalizácia systému podpory obnoviteľných zdrojov a umožnenie ich významnej obnovy. Štát pritom nesmie siahnuť na podporu, ktorú majú výrobcovia v súčasnosti garantovanú. Repowering má však výrobcom ponúknuť možnosť túto podporu natiahnuť v čase. V praxi to znamená predĺženie podpory o 10 rokov pri súčasnom znížení výšky výkupnej ceny. „Cieľom je vytvoriť motivačnú schému, do ktorej sa zapojí čo najviac výrobcov – najmä z oblasti fotovoltiky. S vyšším počtom zapojených výrobcov budú totiž vyššie aj úspory, pričom hovoríme o sume zhruba 80 miliónov eur ročne,“ vysvetľuje Ján Karaba. Vyšší počet zapojených bude, podľa SAPI, vplývať aj na celkovú udržateľnosť systému, keďže výrobcovia budú motivovaní podnikať minimálne o 10 rokov dlhšie, čo im dá aj dostatok času na prípadné obnovy elektrární a zvýšenie ich výkonu.

 

„ÚRSO má od nás na stole premyslený koncept reštrukturalizácie súčasného systému podpory OZE. Ak túto zmenu spravíme dobre a inšpirujeme čo najviac výrobcov, vytvoríme tak podmienky, v ktorých budú mať chuť ďalej podnikať. Štát ušetrí milióny eur ročne a výrobcovia získajú priestor na modernizáciu zariadení. Verím, že sa nám spolu s ÚRSO a Ministerstvom hospodárstva podarí nastaviť také podmienky, ktoré budú výhodné pre všetkých,“ uzatvára riaditeľ SAPI.

    

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

Slovensko podpísalo memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov

Počas pracovnej cesty ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej prišlo i na tému fotovoltiky a jej rozvoja. Pani ministerka totiž podpísala memorandum o porozumení s japonským výrobcom solárnych panelov, spoločnosťou Sekisui Chemical.

14. 02. 2024VIAC

 

MH SR by malo prehodnotiť klimatické ciele v NECP

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vyzýva Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR), aby prehodnotilo klimatické ciele stanovené v Národnom energetickom a klimatickom pláne. Plánovaný podiel OZE na domácej spotrebe energie vo výške 23% je podľa asociácie málo ambiciózny, keďže Slovensko má ďaleko vyšší potenciál.

13. 02. 2024VIAC

 

Aké zmeny možno očakávať v ÚRSO po nástupe nového vedenia?

S novým vedením Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a nástupom Jozefa Holjenčíka do pozície predsedu bolo možné očakávať zmeny na slovenskom trhu s energiami. O tom, čomu sa bude ÚRSO v dohľadnej dobe venovať a aké nástroje plánuje využiť na reformu trhu, viedol nový predseda rozhovor s platformou ENERGOKLUB.

04. 01. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek