Solárna a veterná energia patria vo svete medzi najlacnejšie zdroje. Podľa Ministerstva hospodárstva SR sú ale pridrahé.

Juraj Vedej

SAPI
07. 01. 2020



TLAČOVÁ SPRÁVA

7. január 2020

   

Vláda schválila koncom roka Národný energetický a klimatický plán (NECP) do roku 2030. Stalo sa tak po rozsiahlom medzirezortnom pripomienkovom konaní, v ktorom svoje výhrady k plánu pripomienkovali asociácie, firmy aj jednotlivci. Napriek výraznej snahe a kritike odborníkov ale podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na domácej spotrebe ostal na úrovni len 19,2%, pričom Európska komisia Slovensku odporúčala navýšenie ambícií až na 24%. Ministerstvo naďalej argumentuje tým, že zvyšovanie podielu OZE je príliš drahé.

 

Ministerstvo hospodárstva SR v Národnom energetickom a klimatickom pláne uvádza, že investičná náročnosť zvyšovania podielu OZE na domácej spotrebe sa bude pohybovať vo výške 4,3 mld. EUR, pričom navýšenie na 20% by znamenalo zvýšenie investícií o ďalších 700 miliónov, teda na sumu 5 mld. EUR. „Výpočet MH SR vychádza z celkových odhadovaných investičných nákladov na jednotlivé druhy OZE, no ministerstvo neuviedlo v rámci plánu žiadnu metodiku, ako dospelo k celkovej sume,“ upozorňuje Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI). „Práve zverejnenie metodiky výpočtu investičnej náročnosti bola jedna zo zásadných pripomienok SAPI v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktorá bola dokonca aj akceptovaná. Do schválenej verzie NECP ju ale napriek tomu nepridali,“ dodáva Karaba.

 

Príliš drahé?

K sume prevyšujúcej 4 miliardy tak chýba analýza a metodika výpočtu, ktorá z celej hodnoty robí len obyčajné a trochu strašidelné číslo, ktoré v skutočnosti vôbec nehovorí o nákladoch, ktoré by mal znášať štát alebo verejnosť. Investície pôjdu totiž zo súkromných zdrojov súčasných či budúcich výrobcov energie (teplárne, elektrárne, samospotrebitelia). „Zároveň je potrebné si uvedomiť, že investičné náklady na OZE klesli za ostatných 10 rokov v prípade fotovoltiky o neuveriteľných 70% a očakáva sa ďalší pokles. Už teraz sú vietor a slnko najlacnejšie zdroje elektrickej energie“ zdôrazňuje Ján Karaba. „Vyzerá to teda tak, že Ministerstvo v NECP neurobilo skutočnú analýzu ekonomickej efektívnosti jednotlivých druhov OZE a vystačilo si s tvrdením, že už aj tak máme nízkoemisnú energetiku a OZE sú jednoducho drahé. Keď už ale hovoríme o nákladnosti, drahé bude skôr podporovanie teplárenstva, keďže do tohto sektora tečú a budú tiecť eurofondy aj podpora zo štátneho rozpočtu,“ dodáva riaditeľ SAPI.

 

Naďalej platí, že Slovensko by podľa Európskej komisie, SAPI, aj mnohých ďalších odborníkov, malo mať vyššie ambície v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Práve OZE sú totiž jeden z najlacnejších spôsobov dosiahnutia uhlíkovej neutrality. Ministerstvo hospodárstva v tomto kontexte často hovorí o jadrovej energetike, no ekonomickú efektívnosť vynaložených investícií už akosi nekomunikuje. 

 

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek