Smart Energy Forum 2022

18.10.2022

SAPI
30. 09. 2022



Vyplatí sa investovať do zeleného vodíka či plávajúcich solárnych elektrární?

Spoločnosť BayWa r.e. patrí k priekopníkom v oblasti výstavby a prevádzkovania plávajúcich fotovoltických elektrární v Európe. Túto jar v Holandsku spoločnosť dokončila výstavbu prvého veľkokapacitného zariadenia na výrobu zeleného vodíka s využitím solárnej energie. Vyplatí sa investovať do inovácií? Stane sa zelený vodík novým motorom budúceho boomu fotovoltiky?

Na vyššie uvedené otázky vám odpovie Benedikt Ortmann, riaditeľ spoločnosti BayWa r.e. pre solárne projekty, vo svojej prednáške na konferencii
Smart Energy Forum v Prahe dňa 18. októbra 2022.

Pred samotnou konferenciou v Prahe sme Benediktovi Ortmannovi položili dve otázky.

Aké sú hlavné výzvy pre investorov, ktorí investujú do plávajúcich fotovoltických elektrární (PFVE)?

Investori by sa nemali pozerať iba na počiatočnú výšku investície. Vyššie náklady na údržbu v čase prevádzky PFVE môžu zničiť väčšiu hodnotu, pretože sa kumulujú počas 20, 30 alebo 40 rokov. Ak sa investori rozhodnú pre nesprávnu technológiu, môžu sa skutočne stretnúť s tým, že budú musieť bojovať o holé udržanie PFVE nad vodou a budú trpieť vysokými nákladmi na údržbu a nedostatočným výkonom.


Kľúčové problémy, ako je ukotvenie, jednosmerná a striedavá kabeláž a čistenie panelov, je možné dobre zvládnuť za predpokladu, že bude použitá solídna a dlhodobá technológia. Keď sme hľadali dodávateľov našich prvých plávajúcich projektov, nemohli sme nájsť žiadnu technológiu, ktorá by v tomto ohľade spĺňala naše požiadavky. Preto sme nakoniec vyvinuli vlastnú konštrukciu plávajúceho systému, ktorý počas svojej životnosti odolá všetkým silám opotrebovania. Kľúčový rozdiel je v tom, že sme nepostavili len niečo, vďaka čomu sa niektoré panely vznášajú na hladine vody, ale navrhli sme celý plávajúci fotovoltický systém na výrobu energie, ktorý v mnohých ohľadoch prekonáva iné komerčne dostupné riešenia na trhu.

Na jar 2022 spoločnosť BayWa r.e. v Holandsku úspešne dokončila výstavbu prvého ekologického zariadenia na výrobu vodíka, ktoré bude napájané solárnou energiou z neďalekej elektrárne s výkonom 50 MWpe. Aké sú prvé skúsenosti z tohto projektu?

Výrobňa zeleného vodíka v Holandsku je v prevádzke a my zbierame prvé skúsenosti s výrobou H2, hlavne s tým, ako funguje za „slnečných podmienok“ – znamená to, že výroba energie kolíše, a preto kolíše i samotná výroba zeleného H2.  Dobrá správa je, že to funguje! Bolo by však nákladovo efektívnejšie, keby mohli vyrábať H2 na báze 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Napriek tomu som presvedčený, že kombinácia fotovoltiky, vetra a batériovej akumulácie to nakoniec úspešne zvládne.



Na čo ďalšie sa môžete tešiť na konferencii Smart Energy Forum?

Ako hlavný rečník tu vystúpi Alfred Karlstetter generálny riaditeľ spoločnosti SolarEdge pre Európu. Vo svojej prednáške opíše
hlavné trendy vo fotovoltike do roku 2025.

O praktických
skúsenostiach z prevádzkovania agrivoltických elektrární v Nemecku a ďalších krajinách v Európe sa veľa zaujímavého dozviete počas prednášky, ktorú bude mať Sascha Krausse-Tunker, Managing Director spoločnosti Next2Sun GmbH.

O kvalite a bezpečnosti fotovoltických systémov bude prednáška Jana Mastného, šéfa globálneho predaja zo spoločnosti Studer.

Najväčšia výstava panelov a bateriek

Ako každý rok je súčasťou
Smart Energy Forum výstava, na ktorej sa predstaví viac než 35 firiem na ploche 3 000 m2. Môžete si prezrieť najvýkonnejšie panely od LONGI Solar s novou generáciou HJT článkov alebo práve na trh prichádzajúce batérie od AEG Solar.


Komentáre

Súvisiace

Nová energetika, nové modely optimalizácie energetických nákladov

Hybridná (prezenčná & virtuálna) konferencia smart metering/smart grid (14. ročník)

17. 04. 2024VIAC

 

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

 

Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024

Už 16. mája sa v Poprade uskutoční odborné podujatie Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024, organizované Asociáciou pasívnej požiarnej ochrany SR.

27. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek