Slovnaft plánuje vyrábať energiu z odpadu

SAPI
06. 12. 2023



Slovnaft predložil zámer EIA na vybudovanie centra energetického zhodnotenia odpadov, ktoré by sa nachádzalo priamo v jeho areáli. Celkové investičné náklady na spustenie centra sa odhadujú na približne 200 miliónov eur, pričom kapacita zariadenia by mala byť až 316,700 ton spracovaného odpadu ročne. V prípade, že sa zámer schváli a centrum spustí, tak pôjde o najväčšie ZEZO na Slovensku. 

Slovnaft pritom plánuje využiť nielen komunálny, ale aj priemyselný odpad z vlastnej produkcie v podobe odpadového kalu. Podľa spoločnosti bude vyrobená elektrická a tepelná energia využitá v rámci rafinérie, spomína však aj ich dodávku do distribučných sietí. Vzhľadom na potenciál Slovenska posunúť sa v energetickom zhodnotení odpadu - a mieru, ktorou tento potenciál stále nevyužívame - je každý dobre zrealizovaný zámer vítaný a veríme, že ho budú nasledovať ďalšie plány. Plánovaný začiatok výstavby centra je v súčasnosti rok 2025, pričom by mala trvať približne 4 roky.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek