Slovensko prestáva byť múzeom obnoviteľných zdrojov energie

SAPI
14. 01. 2019



Slovensko nedostatočne podporuje zelené energie na miestnej a národnej úrovni. Viaceré dobré kroky v poslednej dobe však dávajú nádej do budúcnosti, píše JURAJ MELICHÁR. 

V minulom roku som počul smutný vtip: Slovensko sa stáva múzeom obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Nie preto, že Aurel Stodola vynašiel v roku 1928 najstaršie tepelné čerpadlo na svete, ktoré dodnes vykuruje radnicu v Ženeve. Dôvodom je skôr nedostatočná podpora obnoviteľných energií na miestnej a národnej úrovni. 

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vo svojom nedávnom hodnotení energetickej politiky Slovenska túto situáciu potvrdila. Distribučné spoločnosti prestali v roku 2013 prijímať žiadosti o pripojenie obnoviteľných zdrojov nad 10 kW do distribučnej siete pre obavy o stabilitu siete a bezpečnosť dodávok. Táto situácia trvá aj naďalej. Slovensko navyše plánuje splniť národné ciele v tejto oblasti najmä (neudržateľnou) biomasou, čo vytvára tlak na ekosystémy.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Komentáre

Súvisiace

Rozvoj energetických komunít na Slovensku podporí medzinárodný projekt vedený SAPI

Ďalší z medzinárodných projektov, na ktorých Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) spolupracuje je projekt COMMENCE – Community Energy in Central Europe.

06. 03. 2024VIAC

 

SAPI privítala partnerov z medzinárodného projektu

Začiatkom februára sme mali česť privítať našich partnerov z ďalšieho projektu, ktorý podporila Európska klimatická iniciatíva (EUKI) a ktorého je SAPI súčasťou - From Plans to Reality: Renewable Chance for Future.

14. 02. 2024VIAC

 

SAPI privítala partnerov z medzinárodného projektu COMMENCE - Community Energy in Central Europe

Minulý týždeň sme mali ako vedúci konzorcia tú česť privítať našich partnerov z projektu COMMENCE - Community Energy in Central Europe, ktorý podporila Európska klimatická iniciatíva (EUKI).

31. 01. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek