Pozvánka na Smart Energy Forum 11. novembra 2021 v Prahe.

11.11.2021

SAPI
02. 11. 2021



Vyplatí sa pestovať maliny pod solárnymi panelmi?

Maliny pod solárnymi panelmi na farme Piet Albers v Holandsku majú skvelú chuť a darí sa im tu i teraz na jeseň. Prvý pokus o pestovanie malín v rámci konceptu tzv. agrovoltiky v Holandsku sa však nepodaril. Prečo?

O problematike agrovoltiky a aktuálnych trendoch vo fotovoltike budú diskutovať poprední svetoví experti už na 7. ročníku medzinárodnej konferencie Smart Energy Forum, ktorá sa uskutoční 11. novembra 2021 v Prahe.














O skúsenostiach s prvými projektmi v oblasti agrovoltiky v Európe bude vo svojej prednáške informovať popredný expert Stephan Schindele, vedúci sekcie agrovoltiky zo spoločnosti BayWa r.e. na konferencii Smart Energy Forumv Prahe dňa 11. novembra 2021.


Prvý neúspešný pokus


Na poľnohospodárskej farme v Babberichu na východe Holandska sa už dlhé roky pestujú maliny vo fóliovníkoch. Kvôli silným vetrom v tejto oblasti je životnosť fóliovníkov obmedzená cca na 2 – 3 roky.

V roku 2018 majiteľ farmy Piet Albers prišiel s nápadom nahradiť fóliovníky strieškou zo solárnych panelov. Bohužiaľ, prvý veľmi malý pilotný projekt v oblasti pestovania malín pod fotovoltickými panelmi v rámci tzv. agrovoltiky zlyhal.

Maliny pod tradičnými panelmi nedozrievali, a preto ich nebolo možné ponúkať na predaj v sieti miestnych supermarketov.


Čo prinieslo zmenu k lepšiemu?

Po konzultácii s odborníkmi zo spoločnosti BayWa r.e. a z Poľnohospodárskej univerzity vo Wageningene sa v Holandsku nakoniec realizovalo nové riešenie s využitím špeciálnych konštrukcií a panelov. Vznikla tu unikátna 2,7 MWp agrovoltická inštalácia na pozemku s rozlohou 3,2 hektára.

Nové riešenie prinieslo úspech. Malinám sa darí teraz pod solárnymi panelmi lepšie než vedľa na konštrukciách v tradičných fóliovníkoch. To je dôvod, prečo celú inštaláciu obdivujú (nielen) farmári z celej Európy.




O skúsenostiach z oblasti agrovoltiky v Holandsku, Nemecku a ďalších krajinách sa dozviete viac dňa 11. 11. 2021 v Prahe na konferencii Smart Energy Forum. Vo svojej prednáške tu popredný expert z odboru Stephan Schindele, vedúci sekcie agrovoltiky zo spoločnosti BayWa r.e., predstaví:

– aký dizajn konštrukcií a unikátny typ panelov sa teraz používa na agrovoltických farmách v Holandsku,

– aké plodiny okrem malín sa teraz úspešne pestujú pod solárnymi panelmi,

– akým spôsobom unikátna mikroklíma pod solárnymi panelmi pozitívne prispieva k pestovaniu plodín,

– čo sleduje nový vedecký projekt v oblasti agrovoltiky, ktorý práve teraz vzniká v Nemecku,

– ekonomické aspekty prevádzkovania agrovoltických inštalácií.

Viac informácií o konferencii Smart Energy Forum nájdete na jej webe.

Ako získať BONUS a ďalšie informácie o Smart Energy Forum?


Pre členov SAPI ponúkame ako BONUS 20 % zľavu pri registrácii na konferenciu Smart Energy Forum v Prahe dňa 11. novembra 2021. Pre uplatnenie zľavy je nutné pri online registrácii vložiť zľavový kupón: SEF20SAPI.


Komentáre

Súvisiace

Solární energie a akumulace 2024

Dvojdenný formát tohtoročnej konferencie poskytne dostatočný priestor pre diskusiu o komplexných otázkach spojených s výrobou energie.

24. 04. 2024VIAC

 

Nová energetika, nové modely optimalizácie energetických nákladov

Hybridná (prezenčná & virtuálna) konferencia smart metering/smart grid (14. ročník)

17. 04. 2024VIAC

 

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek