Podpora geotermálnej energie sa opäť odkladá

SAPI
07. 03. 2023



Hoci je pre rozvoj geotermálnej energie na Slovensku z eurofondov vyčlenených 13 miliónov eur, prvé investičné výzvy uvidíme až v priebehu budúceho roka. Slovensko tak bude opäť zaostávať za svojimi európskymi partnermi, u ktorých sa začína geotermál dostávať čoraz viac do popredia. 

Práve využitie eurofondov na podporu prieskumných vrtov je pokladané za jedno z kľúčových opatrení, ktoré by mali naštartovať využitie geotermálnej energie. Ako sa prednedávnom vyjadril minister životného prostredia, štát by mal aj za pomoci eurofondov hľadať spôsoby, ako znížiť investičné náklady. Odklad uvoľnenia finančných prostriedkov preto efektívne zaistil, že budeme ďalší rok prakticky na nule. Ostáva dúfať, že bude tento čas využitý na prípravu akčného plánu pre rozvoj geotermálnej energie v podobnej podobe, ako bol prijatý u našich severných susedov.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Geotermálny vrt v Kežmarku je už v skúšobnej prevádzke

Po takmer dvoch rokoch od začiatku prác bol geotermálny vrt v Kežmarku spustený do skúšobnej prevádzky.

20. 12. 2023VIAC

 

MIRRI pre geotermálny projekt pri Ďurkove schválilo podporu z eurofondov

Dlho očakávaný geotermálny projekt na Východnom Slovensku by mal obdržať až 56,1 milióna eur z Fondu pre spravodlivú transformáciu.

26. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek