Od uhlia k biomase - Sme len na polceste k skutočne obnoviteľným zdrojom tepla

SAPI
05. 10. 2021



Dekarbonizácia v Európe dosiahne ďalší míľnik. V roku 2023 uzavrie Nórsko svoju poslednú uhoľnú baňu v Arktíde. Na Špicbergoch však okrem Nórov pôsobí aj ruská spoločnosť, ktorá s ťažbou plánuje naďalej pokračovať. Pozitívne trendy vnímať aj na Slovensku. Najnovšie sa nechal počuť štátny teplárenský holding spoločnosť Národná energetická, že vyrába viac ako 97 % tepla z obnoviteľných zdrojov energie. Horšia správa je, že ide primárne o biomasu, kde reálna ekologickosť závisí od jej pôvodu. V každom prípade si sektore vykurovania a chladenia vieme predstaviť aj ekologickejšie skutočne obnoviteľné zdroje energie. Pri ich rozvoji však bude potrebná výraznejšia pomoc zo strany štátu. Hovoríme predovšetkým o geotermálnej energii, ktorá má na Slovensku ešte veľký nevyužitý potenciál. Prvé „lastovičky“ máme už aj u nás a sme radi, že spoločnosť PW Energy, ako investor tohto projektu, je členom SAPI. Pripomíname, že o využití geotermálnej energii na Slovensku sa bude hovoriť aj na nadchádzajúcom seminári SAPI "Fotovoltika a OZE v roku 2022", na ktorého sledovanie vás srdečne pozývame.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek