Nové ciele EK pre OZE?

SAPI
17. 05. 2022



Jedinou zaručenou cestou, ako sa zbaviť závislosti na dovoze akýchkoľvek palív a eliminovať riziko cenových výkyvov energií, sú obnoviteľné zdroje energie. Celosvetovo sa má v roku 2022 podľa IEA zvýšiť kapacita na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov o rekordných viac než 300 gigawattov (GW).  Uvedomuje si to aj Európska komisia, ktorá chce revidovať ciele pre zelenú energiu. Uniknutý dokument hovorí o povinnej strešnej fotovoltike pre všetky nové budovy, komunitách, ale aj o skracovaní povoľovacích proces. Pre Slovensko to bude znamenať veľkú výzvu, keďže v tomto smere výrazne zaostávame za západnou Európou. V prípade skracovania povoľovacích procesov, či vytvorenia legislatívy pre energetické komunity však ide o nevyhnutné kroky, ktoré snáď tlak z EÚ urýchli.

 

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek