Nemci definitívne odstavili jadro

SAPI
19. 04. 2023



Kým krajiny G7 počas stretnutia v Japonsku prijali jadrové elektrárne ako vhodný zdroj nízko uhlíkovej elektriny, tak Nemecko sa s jadrovou energetikou definitívne rozlúčilo. 

Kým sa niektorí aktivisti tešia, iní upozorňujú na blížiace sa problémy. Nemecký trh totiž bude bojovať s nedostatkom energie, a to aj napriek masívnemu rozvoju OZE. Elektrina dovážaná napríklad aj zo Slovenska tiež nedokáže pokryť celý dopyt a odporcovia tohto rozhodnutia sa obávajú spúšťania fosílnych elektrární, ktoré predstavujú pre emisie ďaleko väčší problém ako jadro. Ide pravdepodobne o unáhlené rozhodnutie, no bude teraz zaujímavé sledovať, ako zamáva s nemeckou a pravdepodobne aj s európskou ekonomikou.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek