Náklady na výstavbu veternej elektrárne klesli o 56%

SAPI
22. 06. 2021



Svetovo uznávaný think tank REN21 vydal nový report k celosvetovému vývoju OZE, z ktorého vyplýva, že produkčné náklady na výrobu elektriny z fotovoltiky a vetra neustále klesajú. Produkčné náklady na fotovoltiku klesli o 85% od roku 2010, zatiaľ čo náklady na výstavbu veternej elektrárne klesli za rovnaké obdobie o 56%. Ide o skvelú správu, ktorá len zdôrazňuje to, čo SAPI tvrdí už dlhodobo. Výroba elektriny z OZE dáva dnes ekonomicky podstatne väčší zmysel, než výroba elektriny z tradičných fosílnych zdrojov. Stačí už len nastaviť kvalitný regulačný rámec a výstavbe veterných parkov na Slovensku nebude nič stáť v ceste.

Komentáre

Súvisiace

Ohrozuje fotovoltika vtáctvo? O nič viac než iné budovy a konštrukcie

Naši českí kolegovia z portálu Obnovitelně.cz sa bližšie pozreli na to, či môžu fotovoltické inštalácie ohroziť našich operených spoluobyvateľov.

28. 03. 2024VIAC

 

Slovakia: PV development in 2023 exceeds expectations

The year 2023 brought the long-awaited revitalization of renewable energy sources (RES), as evidenced by data provided to the Slovak Association of Photovoltaic Industry and RES (SAPI) by the distribution system operators (DSOs). According to SAPI, this is an important milestone in the development of the PV market, which has been stagnating for almost 10 years.

18. 03. 2024VIAC

 

Investičný dlh do európskych sietí rastie, krajiny EÚ podceňujú nové kapacity OZE

Zatiaľ čo čoraz častejšie čítame o nárastoch v kapacitách technológií OZE a prognózach naznačujúcich stúpajúci trend ich rozvoja, o to menej vidíme pokroky v rozvoji elektrizačných a distribučných sústav.

14. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek