Fotovoltika na českých bytovkách dostala zelenú

SAPI
15. 12. 2022



Energetický regulační úřad (ERÚ) v priebehu minulého týždňa schválil novelu Vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou, ktorá bytovým domom umožní zdieľanie elektriny vyrobenej z vlastného zdroju. Podľa novely bude miestny zdroj elektriny napojený na takzvané hlavné odberné miesto, cez ktoré bude možné dodávať elektrinu do jednotlivých domácností. Jednotlivé domácnosti si budú môcť zároveň  ponechať svoje pridružené odberné miesta, cez ktoré si budú vyberať tradičného dodávateľa. 

Nielenže sa tak zaistí ochrana spotrebiteľa, ktorý nebude závislý iba na vlastnej spotrebe, ale aj možnosť voľby v prípade, že by sa niektorá z domácností nechcela do samovýroby zapojiť. Novela nadobudne platnosť od januára 2023 a začiatkom roka sa očakáva navýšenie maximálnej možnej kapacity bytového zdroju, pre ktorý nie je potrebná licencia výrobcu od ERÚ, z 10 kW na 50 kW.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek