Ďalšie masírovanie neinformovanej verejnosti

Pavel Šimon
10. 01. 2015



Vždy keď si prečítam kravinu, alebo dezinformáciu v novinách (zväčša internetových, papierové čítam málo) tak som v pomykove či na to upozorniť a ukázať, že sa mýlia, alebo im nerobiť ďalšiu reklamu? Zväčša si však poviem, že aj protiargumentami na to ukážem. Tak robím aj teraz. Pevne verím, že čitatelia tu na webe SAPI o veci už vedia ďaleko viac ako bežný občan, ktorý sa s výrobou elektriny moc nestretáva. V energetickom portáli agentúry SITA - vEnergetike.sk vyšiel článok o našom aktuálnom probléme, čo tu nazývame Akcia 1508 - vEnergetike.sk/aktuality/clanok/2164-o-podporu-pride-viac-ako-tisicka-vyrobcov-zelenej-elektriny/. Aby som ukázal absurdnosť celej situácie tak sa pozrieme na jednotlivé pasáže článku.

Čísla poškodených

Článok píše: "Aj keď všetky čísla stále nie sú známe ani na začiatku nového roka, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO), ktorý celú situáciu vyhodnucuje a sumarizuje, predsa len niečo prezradil.". Toto je v zaujímavom protiklade so stavom aký by v tom mal normálne zmýšľajúci človek v 21. storočí hľadať. Ide tu predsa o nesplnenie povinnosti zaslať dva papiere do 15. 8. v aktuálnom roku. Jeden na úrad, druhý na RDS. Na stránke úradu bola informácia, že stačí dať na prepravu do 15. 8. (už to tam bohužiaľ neviem nájsť), takže do cca. 30. 8. mali mať hlásenie od všetkých. Distribučky dokonca tvrdia, že na nich sa to nevzťahuje a mali mať oznámenie do 15. 8. v spise. Ako je v dobe počítačov a informačných systémov (ako je napr. excel od MS) možné, že ešte ani po 4 mesiacoch nevedia koľko výrobcov im oznámenie neposlalo? Dôsledok či už ide o neschopnosť, neefektívnu prácu alebo zámer si každý urobí asi sám.

Ďalšie nepresnosti

V odseku "Sankcia od minulého roka" sa opäť opakuje svojvoľné vysvetlenie zákona o nových sankciách na výrobu z obdobia pred 1. 1. 2014. Ak sa naviac odpútame od striktného znenia zákona, tak úrad, ktorý vydáva cenové rozhodnutia, a verte mi, že podkladov pre toto rozhodnutie je dosť, sa tvári, že potrebuje ešte oznámenie koľko bude následná výroba? Distribučka, ktorá mesačne dostáva faktúry za elektrinu a doplatok, a dokonca u väčších výrobcov (min. nad 100 kW) má priebehové meranie a aj distribučka a aj výrobca musí denne (menší mesačne) hlásiť výrobu? Na čo teda slúži zákon? Je to plánovaný prostriedok na šikan, alebo má zavádzať rozumné podmienky podnikania?

Smutná perlička na záver

V odseku "Budú potrestaní" je text "Hovorilo sa preto, že príde ešte nejaký krok zo strany regulátora, ktorý im sankciu odpustí. Regulačný úrad to však vylučuje. "Postup pri uplatnení podpory určuje zákon č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby," uzavrel Lupták.". Konečne sa ozval ten správny, ktorý to mal riešiť od začiatku, nie distribučky. Tu sa musím opäť pozastaviť nad čudnou logikou: ako sme písali už v texte o listoch RDS, tak je veľmi čudné, že porušení zákona v energetike rieši distribučka a nie úrad: list SSE-D 2 ÚRSO, ktoré má tieto veci riešiť doteraz mlčalo a podľa listu SSE-D informovalo o porušení zákona - nesplnení zákona. Navyše ak teda úrad informoval distribučky, tak má zoznam previnilcov. Ak ich je toľko koľko sa očakáva a je "iba" vytlačený, tak za hodinu to musí jeden človek spočítať. Čo teda platí: nevedia. počítajú, alebo vedia informovali a zavádzajú. Aby som to uzavrel, aspoň s trochou smutného humoru: niečo tu smrdí a nie sú to moje ponožky. Sledujte nás podporte nás, a nedajte sa klamať.

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek