Čína stavia v púšti obrovskú hybridnú elektráreň, väčšinu z nej bude tvoriť fotovoltika a vietor

SAPI
18. 01. 2023



O Číne sa bežne hovorí ako o jednom z najväčších znečisťovateľov ovzdušia a emitentov skleníkových plynov. Faktom však ostáva, že krajina spravila v ostatných rokoch v rozvoji obnoviteľných zdrojov obrovský progres a naďalej pokračuje. 

V púšti Kubuqi v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko na severe krajiny už krajina zahájila výstavbu obrovskej púštnej elektrárne s inštalovanou kapacitou 16 GW, z čoho až 12 GW bude tvoriť fotovoltika a veterné elektrárne a 4 GW sú plánovené pre uhoľnú elektráreň. Podľa aktuálnych údajov do konca roku 2021 Čína nainštalovala 306 GW fotovoltiky a 328 GW veterných turbín, pričom v púštnych oblastiach momentálne prebieha výstavba fotovoltických elektrární s kapacitou približne 100 GW.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek