Česká republika ide príkladom v podpore OZE

SAPI
15. 03. 2023



Od zmeny vlády v roku 2020 si mnohí zástancovia zelenej energie sľubovali veľa. Nová vláda dokonca vo svojich cieľoch podporu OZE spomínala a Ministerstvo hospodárstva aj podniklo niektoré dôležité kroky. Žiaľ, stále máme ďaleko k masívnemu rozvoju zelených zdrojov. 

Naopak, česká vláda ukázala, kadiaľ môže viesť cesta, ak je záujem politikov skutočný a nie len deklarovaný. Do dvoch rokov totiž podporí až 200-tisíc fotovoltických zariadení na strechách, čo je dvojnásobok oproti cieľu v programovom vyhlásení. Vidíte aj vy ten ostrý kontrast s krokmi slovenskej vlády, ktorá neplní ani len tie málo ambiciózne ciele? A aby dobrých správ z Českej republiky nebolo málo, škótska spoločnosť na skladovanie energie Gravitricity chce pomocou vlastných technológií zmeniť bývalú uhoľnú baňu v Českej republike na prvý gravitačný zásobník energie v Európe. Veríme, že nás Česká republika nebude inšpirovať len na úrovni hláv štátov, ale že si tieto kroky všimnú aj členovia súčasnej a hlavne budúcich vlád.

Komentáre

Súvisiace

V Banskej Bystrici bolo spustené najväčšie batériové úložisko na Slovensku

2,7 megawattový výkon má nové smart batériové úložisko z dielne spoločnosti Fuergy. Úložisko dokáže poskytovať prevádzkovateľovi prenosovej sústavy podporné služby a zlepšiť tak flexibilitu sústavy.

06. 03. 2024VIAC

 

Česko spustilo do prevádzky svoj najväčší batériový systém

Nový batériový systém vo Vítkovicích, ktorý bol spustený do ostrej prevádzky, má výkon až 10 MW, čím sa stáva najväčším systémom tohto druhu v Českej republike.

14. 02. 2024VIAC

 

Slovensko podpísalo memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov

Počas pracovnej cesty ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej prišlo i na tému fotovoltiky a jej rozvoja. Pani ministerka totiž podpísala memorandum o porozumení s japonským výrobcom solárnych panelov, spoločnosťou Sekisui Chemical.

14. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek