Začne Slovensko naplno využívať potenciál OZE?

SAPI
01. 03. 2022



O potenciáli OZE začalo hovoriť aj hnutie Greenpeace, ktoré zdôrazňuje, že Slovensko má výborné predpoklady pre rozvoj zelených zdrojov, no napriek tomu je rozvoj pomalý. Na tento problém SAPI upozorňuje už roky a o konkrétnych príčinách písal minulý týždeň aj riaditeľa Ján Karaba pre portál Euractiv.sk. Je to smutné, keďže súčasná geopolitická situácia predpoklady na rozvoj OZE výrazne zlepšila a potvrdzuje to aj záujem investorov nie len na Slovensku, ale všade vo svete. Americká vláda napríklad minulý týždeň oznámila rekordnú investíciu 4,37 miliardy dolárov do veterných elektrární, ktoré majú vzniknúť pri pobreží New Yorku a New Jersey. Ministerstvo hospodárstva SR však sľubuje zverejnenie prvých výziev už v apríli a my predstaviteľom MH SR úprimne držíme palce, aby sa termín podarilo stihnúť.

Komentáre

Súvisiace

Slovensko podpísalo memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov

Počas pracovnej cesty ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej prišlo i na tému fotovoltiky a jej rozvoja. Pani ministerka totiž podpísala memorandum o porozumení s japonským výrobcom solárnych panelov, spoločnosťou Sekisui Chemical.

14. 02. 2024VIAC

 

MH SR by malo prehodnotiť klimatické ciele v NECP

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vyzýva Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR), aby prehodnotilo klimatické ciele stanovené v Národnom energetickom a klimatickom pláne. Plánovaný podiel OZE na domácej spotrebe energie vo výške 23% je podľa asociácie málo ambiciózny, keďže Slovensko má ďaleko vyšší potenciál.

13. 02. 2024VIAC

 

Dôležitá diskusia o budúcnosti slovenskej energetiky

EURACTIV začiatkom týždňa organizoval ďalšiu zaujímavú diskusiu, tentokrát na tému bariér pri zavádzaní zelených zdrojov na Slovensku. Verejnosť, samosprávy aj firmy vnímajú obnoviteľné zdroje ako cestu k energetickej sebestačnosti a nižším cenám energií, no rozvoj OZE brzdia napríklad regulačné prekážky, nedostatok flexibility sústavy, pomalá digitalizácia a bariéry zdieľania energie.

28. 06. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek