Výzva predstaviteľov RDS na spoluprácu pri riešení

Pavel Šimon
22. 01. 2015



Dnes sme na najvyšších predstaviteľov všetkých troch RDS zaslali mailovú informáciu, kde ich upozorňujeme na (možno) neuvážené dôsledky ich konania. Mail išiel na predsedov a podpredsedov predstavenstva všetkých troch, člena predstavenstva ZSDis a generálneho riaditeľa SSE-D. Text mailu prikladám: "Vážené vedenie regionálnych distribučných spoločností,
v súčasnej dobe aktívne zastupujeme postihnutých výrobcov elektriny z OZE a KVET (ďalej alternatívny výrobcovia) v problematike neposkytnutia podpory na na rok 2015.
Včera (21. 1. 2015) sme organizovali stretnutie týchto výrobcov v Bratislave - viď tu: http://www.sapi.sk/prva-informacia-zo-stretnutia-vyrobcov-elektriny-z-oze/ alebo v http://energia.dennikn.sk/tema/elektrina-a-elektromobilita/vyrobcovia-ekologickej-elektriny-sa-mobilizuju/15438/
 
V tejto súvislosti sme sa už s niektorými z vás stretli, s niektorými sa nám to nepodarilo. Naša argumentácia je rozdielna od vašej (vašich spoločností), sme však presvedčení, že tieto aktivity sú súčasťou zámeru, kde jeho tvorca nezvážil všetky dôsledky a zrejme ani nie všetky legislatívne podklady a následné akcie. Netvrdím, že náš prístup je jediný správny, ale sme presvedčení, že pri súdnych dohrách bude právo na našej strane.
 
A tu sa dostávam k dôsledku, ktorý sme našli ž v súčasnej dobe a neviem či bol na vašj strane dôsledne zvážený:
Odopieraná podpora je tvorená z: 1. z krytia strát vo vašej distribúcii, 2. z ďalšieho predaja tejto elektriny a 3. vyzberanej TPS. A úrad pre zmenšenú podporu zníži TPS, zlacnie krátkodobo aj cena elektriny. Postihnutí výrobcovia sa obrátia na súd. V budúcom roku im opätovne vznikne nárok na podporu a teda TPS sa vráti do pôvodnej výšky. Následne (sme presvedčení) výrobcovia vyhrajú súdy vôči vašim spoločnostiam a vy ich budete musieť odškodniť. Avšak toto odškodnenie už nebude súčasťou TPS, ani krytie strát vo vedení, ale čisto z vášho zisku. Navyše v značne vyššej výške ako v súčasnosti (protiprávne) odopretej podpory.
 
Preto ešte raz apelujem na váš zdravý rozum, a myslím si, že by aj pre vaše spoločnosti bolo výhodnejšie, keby ste celú vec "presunuli" na ÚRSO (SOI) tak aby vám zaslali záväzné stanovisko k zákonu a jeho výkladu ako postupovať. Prípadne sa s nami dokonca spojili v tlaku na štát (MH SR, NR SR a Ústavný súd) aby spornú vec urýchlene vyjasnil a uzavrel.
 
V prílohe vám zasielam aj prezentáciu nášho právneho partnera p. Poláčka a tu je jeho pohľad na vec: http://www.sapi.sk/pohlad-advokata-na-stratu-rocnej-podpory-pre-obnovitelne-zdroje-energie/
 
Taktiež vás chcem informovať, že v tejto súvislosti organizujeme množstvo akcií, ktoré budú logicky smerovať proti vašim spoločnostiam. Ich cieľom nie poškodiť vašu spoločnosť, len chrániť záujmy našej strany.
 
Taktiež tento mail prosím považujte za otvorený v tom zmysle, že o ňom a jeho obsahu budeme informovať."
Ak zvážim informácie v tejto kauze, byť na mieste vedenia RDS, tak sa snažím zodpovednosť vrátiť tak kde mala byť od začiatku. Taktiež by mali sami (alebo spolu s nami) chcieť nájsť správny výklad legislatívy.
O výsledku budeme informovať.

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek