ÚRSO rieši "prekompenzácie" výrobcov energie

SAPI
26. 05. 2020



Podľa najnovšieho a prekvapivého vyjadrenia predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka, ktoré zaznelo na minulotýždňovom mimoriadnom zasadnutí výboru pre hospodárske záležitosti (VHZ), na ktorom sa riešil čierny zoznam výrobcov, ÚRSO preveruje výrobcov ohľadne akejsi "prekompenzácie" podpory. Jahnátek tvrdí, že ÚRSO preveril už 63 výrobcov a podľa hovorcu ÚRSO R. Igaza v 52 prípadoch úrad zistil túto prekompenzáciu, a to v celkovom rozsahu 103 miliónov eur.


 

Tieto informácie od predsedu ÚRSO a jeho hovorcu vzbudzujú niektoré podstatné otázky, napríklad: Ktoré ustanovenia legislatívy dávajú úradu kompetenciu preverovať u výrobcov túto údajnú prekompenzáciu? Na základe akého postupu a kritérií úrad zisťuje a vypočítava túto prekompenzáciu u výrobcov? Prečo by mala byť problémom skutočnosť, že po takmer 10 rokoch od spustenia do prevádzky si niektorí výrobcovia už splatili investičné náklady na výstavbu svojich zariadení? Na základe akej logiky úrad kontroluje primeranosť podpory, ktorej pravidlá nastavil vlastnými vyhláškami a potvrdil cenovými rozhodnutiami pre výrobcov?


 

Na tieto otázky úrad tradične neposkytol odpovede a zrejme sa tak v rámci "transparentnosti" jeho konania znova nechystá urobiť. Nechajme sa však príjemne prekvapiť, ak by to nakoniec chcel vysvetliť.

Komentáre

Súvisiace

Aké zmeny možno očakávať v ÚRSO po nástupe nového vedenia?

S novým vedením Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a nástupom Jozefa Holjenčíka do pozície predsedu bolo možné očakávať zmeny na slovenskom trhu s energiami. O tom, čomu sa bude ÚRSO v dohľadnej dobe venovať a aké nástroje plánuje využiť na reformu trhu, viedol nový predseda rozhovor s platformou ENERGOKLUB.

04. 01. 2024VIAC

 

SAPI: Nový predseda ÚRSO musí mať jasnú a progresívnu víziu smerovania slovenskej energetiky

Po expresnom odvolaní Andreja Jurisa z pozície predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude súčasná vláda hľadať vhodnú náhradu. Nový predseda môže nadviazať na dobrú prácu svojho predchodcu, ktorý priniesol transparentné riadenie a progresívny prístup.

05. 12. 2023VIAC

 

Európska komisia predstavila svoje odporúčania na riešenie energetickej chudoby

O tom, že ÚRSO predložilo vláde návrh definície energetickej chudoby, sme informovali už v septembri. Koncom októbra však svoje odporúčania na boj proti energetickej chudobe vydala aj Európska komisia.

09. 11. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek