Stretnutie výrobcov kvôli zmluvám o prístupe a distribúcii

SAPI
14. 02. 2019



Novela zákona č. 309/2009, ktorá nadobudla platnosť v januári 2019, so sebou priniesla množstvo zmien v odvetví OZE - tak drobných, ako aj veľkých. SAPI sa týmto zmenám bude tento rok, ako profesijná organizácia, venovať s najväčšou pozornosťou a odbornosťou.


Prvou aktivitou bude v stredu 20. februára 2019 o 10:00 stretnutie výrobcov v Žiline.


Jednou z najcitlivejších zmien, ktorej sme venovali v SAPI množstvo času a energie, je G-komponent. V tejto veci sme iniciovali, financovali a úspešne uzavreli prelomový súdny spor v energetike a situáciu okolo kauzy aktívne monitorujeme. Zavedením povinných zmlúv o prístupe zákonnou formou od januára vznikli prakticky všetkým výrobcom identické povinnosti. Ako asociácia zastupujúca sektor OZE, a teda aj všetkých výrobcov, preto vnímame ako kľúčovú, vzájomnú koordináciu. 

 V priebehu uplynulých týždňov sa nám podarilo vytvoriť pracovnú skupinu naprieč sektorom, zloženú z členov SAPI, výrobcov elektriny a viacerých právnych kancelárií, ktorá analyzovala a posudzovala zasielané Zmluvy o prístupe, s cieľom predísť akýmkoľvek možným rizikám pre výrobcov a zároveň naplniť literu zákona.


V nadväznosti na to sme sa rozhodli zorganizovať aj stretnutie výrobcov, ktorého nosnou témou budú práve nové povinnosti súvisiace s prístupom do sústavy, ktoré bude potrebné mať vyriešené najneskôr do 31.3.2019.


Stretnutie sa uskutoční v stredu, dňa 20. februára 2019 od 10:00 hod v hoteli Holiday Inn v Žiline. Veríme, že sa nás zíde čo najviac. Budeme zároveň radi, ak informáciu o stretnutí prepošlete kolegom aj známym z odboru, aby nás bolo čo najviac. 

Prihláste sa, prosím vyplnením krátkeho formulára najneskôr do utorka 19. februára.

Komentáre

Súvisiace

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

 

Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024

Už 16. mája sa v Poprade uskutoční odborné podujatie Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024, organizované Asociáciou pasívnej požiarnej ochrany SR.

27. 02. 2024VIAC

 

SAPI Biznis Tuesday o veternej energii na Slovensku

Pridajte sa k nám a preskúmajte trh s veternou energiou a potenciál jej rozvoja na Slovensku. Toto exkluzívne podujatie poskytne komplexný prehľad o súčasnom stave, výzvach a príležitostiach v sektore veternej energetiky na Slovensku.

19. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek