Stav projektu "Zelená domácnostiam"

Pavel Šimon
08. 09. 2015



OZE a fotovoltika sa opätovne dostávajú do médií (aj tých, ktoré sa o nás inak nezaujímajú) a spôsobuje to program podpory "Zelená domácnostiam". Za tento program má na starosti SIEA. Vzniká množstvo otázok - kedy, koho, koľko a podobne. Tu sa skúsime na časť odpovedať. O odpovedi na "koľko" sa dočítate aj priamo u zdroja: Zelená domácnostiam. Na "kedy" ešte stále nie je oficiálna informácia. Takže skúsime odpovedi na "kto" a "čo". Plná a aktualizovaná verzia "FAQ" je tu: SAPI.sk/otazky-a-odpovede-v-podpore-malych-zdrojov/

Odpovedi na otázku "kto?"

Pri odpovedaní si treba ujasniť na čo sa dotyčný pýta. Sú tu najmenej tri kategórie: pýta sa budúci majiteľ podporovaného zdroja, alebo budúci zhotoviteľ, alebo budúci (či súčasný) inštalatér s osvedčením. Teraz a tu sa budeme venovať len ľuďom, ktorí chcú v budúcnosti mať malý zdroj (v kategórii projektu sa nazývajú "domácnosť"). Pre ostatných bude samostatný článok.

Kto mi vie dodať realizáciu?

Teraz nik. Momentálne nie je možné odporučiť žiadneho "zhotoviteľa" viď: ZelenaDomacnostiam.sk/sk/zhotovitelia/registracia-zhotovitelov/. Prosto preto, že ešte nebola spustená registrácia.
V priebehu "krátkeho" času by sa to malo však meniť. Keď to už bude aktuálne, vydáme aktualizáciu tohto článku.

Kto mi poradí s budúcou inštaláciou?

Keďže ešte nie sú známi a jasní zhotovitelia, tak tí vám nemôžu pomôcť. Ale každý budúci zhotoviteľ bude musieť mať v týme "Inštalatéra s osvedčením MH SR" . Väčšina budúcich zhotoviteľov si vyškolila priamo svojho inštalatéra.
Dá sa teda vybrať inštalatér s osvedčením MH SR - jeho spojenie s budúcim zhotoviteľom je definované tu: ZelenaDomacnostiam.sk/sk/zhotovitelia/ako-zaregistrovat-zhotovitela/
Zoznam inštalatérov je na stránke MH SR: www.MHSR.sk/zoznam-instalaterov/139870s, mapa s časťou inštalatérov je tu: www.EnergiaWeb.sk/fullscreen-mapy/mapa-instalaterov-oze.html, tá po ďalšom školení (www.SAPI.sk/skolenia-instalaterov-oze/) bude aktualizovaná.
Tak odporúčanie je opačné - nájdite si inštalatéra a pýtajte sa či bude aj zhotoviteľ, alebo pre akého budúceho zhotoviteľa bude pracovať. Na základe tejto informácie sa rozhodnite či si od neho aj necháte poradiť.

Odpovedi na otázky "Čo sa dá ...?"

Jediné čo je pre účasť priamo v programe dá spraviť je registrácia zariadení: www.SAPI.sk/podpora-malych-zdrojov-energie-co-mozte-spravit-uz-teraz/ To sa skôr týka budúcich zhotoviteľov a dodávateľov technológií.
Samozrejme sa môžte pýtať na to čo pre vás inštalatér už vie spraviť teraz. Ale ako už bolo napísané vašim partnerom bude zhotoviteľ a inštalatér je "len" osoba vo vzťahu k tomuto (budúcemu) zhotoviteľovi.
Nepriamo - ak viete, že do 6 mesiacov budete mať realizáciu hotovú - si môžte u elektrických podporovaných zariadení (fotovoltika a vietor) požiadať o rezerváciu výkonu na príslušnej regionálnej distribučnej spoločnosti. To vám vie pomôcť a poradiť inštalatér s osvedčením. Minimálne tí čo sme školili mi to vedia. Treba upozorniť, že potvrdenie o rezervácii výkonu má platnosť zo zákona iba 6 mesiacov. Znamená to teda, že tí čo ešte len rozmýšľajú o realizácii (napr. budúce leto) sa nemajú čo ponáhľať, ba dokonca je to pre nich zbytočný krok.

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek