Slovensko nenapĺňa svoje záväzky v oblasti energetiky

SAPI
18. 02. 2019



Slovensko nenapĺňa svoje záväzky v oblasti energetiky

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE počas celého roku 2018 upozorňovala na pokles podielu spotreby energie z OZE na približne 12%, keďže sme sa do roku 2020, v rámci EÚ, zaviazali dosiahnuť podiel 14%. Niekoľko rokov trvajúci stopstav obnoviteľným zdrojom rozhodne nepomohol a nepomáha im ani súčasná vládna politika a to aj napriek tomu, že sa SAPI podarilo do novely Zákona o podpore OZE pretlačiť koncept Lokálneho zdroja a úspešný bol aj program Zelená domácnostiam, avšak ide o veľmi malé objemy, ktoré na naplnenie cieľov nestačia.

V roku 2017 podiel OZE na koncovej spotrebe energie nielen že nenarástol, ale dokonca klesol na 11,5%. Nie je to ani tak prekvapujúce, ako je to smutné a predovšetkým nezodpovedné zo strany kompetentných. Na dosiahnutie podielu OZE na spotrebe energie vo výške 14% máme už len niekoľko mesiacov a klesajúci trend z ostatných dvoch rokov nám veľkú nádej na splnenie záväzku voči EÚ nedáva. Tieto záväzky pritom v prvom rade slúžia na zlepšenie života obyvateľov Slovenska, teda úradníci, ktorí by mali zastupovať dobro a najlepší záujem všetkých občanov tak nekonajú napriek tomu, že tzv spoločenská objednávka a dopyt po OZE je aj na Slovensku obrovský. Naozaj chceme zasa platiť sankcie?

Viac k téme tu:

https://euractiv.sk/section/energetika/news/podiel-obnovitelnych-zdrojov-na-slovensku-pada-spotreba-energie-stupa/

https://euractiv.sk/section/energeticka-ucinnost/opinion/spotreba-energii-na-slovensku-rekordne-rastla-ako-zareaguje-zodpovedne-ministerstvo-hospodarstva/


Komentáre

Súvisiace

Slovensko podpísalo memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov

Počas pracovnej cesty ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej prišlo i na tému fotovoltiky a jej rozvoja. Pani ministerka totiž podpísala memorandum o porozumení s japonským výrobcom solárnych panelov, spoločnosťou Sekisui Chemical.

14. 02. 2024VIAC

 

MH SR by malo prehodnotiť klimatické ciele v NECP

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vyzýva Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR), aby prehodnotilo klimatické ciele stanovené v Národnom energetickom a klimatickom pláne. Plánovaný podiel OZE na domácej spotrebe energie vo výške 23% je podľa asociácie málo ambiciózny, keďže Slovensko má ďaleko vyšší potenciál.

13. 02. 2024VIAC

 

Dôležitá diskusia o budúcnosti slovenskej energetiky

EURACTIV začiatkom týždňa organizoval ďalšiu zaujímavú diskusiu, tentokrát na tému bariér pri zavádzaní zelených zdrojov na Slovensku. Verejnosť, samosprávy aj firmy vnímajú obnoviteľné zdroje ako cestu k energetickej sebestačnosti a nižším cenám energií, no rozvoj OZE brzdia napríklad regulačné prekážky, nedostatok flexibility sústavy, pomalá digitalizácia a bariéry zdieľania energie.

28. 06. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek