SKI a SAPI na CEEC 2019

SAPI
22. 11. 2019



V dňoch 18. – 19. november prebehol ďalší ročník prestížnej energetickej konferencie Central European Energy Conference (CEEC) 2019, ktorá sa už 13. rok podrobne venovala najhorúcejším energetickým otázkam v našom regióne. V paneli venovanom obnoviteľným zdrojom a dosiahnuteľnosti cieľov pre rok 2020 diskutoval za Slovenskú klimatickú iniciatívu (SKI) a Slovenskú asociáciu fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) aj riaditeľ SAPI Ján Karaba. 

 

Hlavnou témou bol, prirodzene, záväzný cieľ SR voči EÚ, ktorým je podiel OZE na domácej spotrebe energie vo výške 14%. Medzi diskutujúcimi panovala všeobecná zhoda v tom, že tento záväzok nebude takmer určite splnený a to z nasledujúcich dôvodov:

 

  1. Takmer 6 rokov trvajúci stopstav na pripájanie nových zdrojov
  2. Nedostatočné tempo obnovy budov – aktuálne 1% ročne, malo by byť 3%
  3. Nedostatok účinných opatrení v sektore dopravy – to je ale problém v celej EÚ
  4. Slovenská vláda pochybila pri nastavovaní systému podpory OZE a túto chybu, sprevádzanú nedostatkom informácií a komunikácie s účastníkmi trhu, sa podarilo odstrániť až teraz
  5. Stúpajúca finálna spotreba energie (kvôli zahraničným investíciám do priemyslu) pri nezmenenej výrobe OZE znižuje podiel zelených zdrojov.

 

K splneniu cieľa by údajne mohlo Slovensko priblížiť prelomenie stopstavu, v podobe nových opatrení – aukcie a lokálny zdroj. Ján Karaba ale v paneli konštatoval, že sa dostatočnú kapacitu OZE nepodarí vybudovať aj napriek novým „podporným“ opatreniam. Ďalšie ciele, do roku 2030 bude určite možné dosiahnuť, no bude si to vyžadovať správne nastavenie politických opatrení. 

 

Komentáre

Súvisiace

Nová energetika, nové modely optimalizácie energetických nákladov

Hybridná (prezenčná & virtuálna) konferencia smart metering/smart grid (14. ročník)

17. 04. 2024VIAC

 

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

 

Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024

Už 16. mája sa v Poprade uskutoční odborné podujatie Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024, organizované Asociáciou pasívnej požiarnej ochrany SR.

27. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek