SIEA bude od júna domácnostiam zasielať poukážky s platnosťou len tri mesiace

SAPI
26. 05. 2021



Tlačová správa

Zdroj: SIEA


Platnosť poukážok, ktoré budú v projekte Zelená domácnostiam II vydané od júna, bude opäť tri mesiace. Momentálne je v projekte zaevidovaných takmer 2 800 žiadostí. Od začiatku roka 2021 doručila SIEA domácnostiam vyše 3 300 poukážok na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

K predĺženiu platnosti poukážok z troch na päť mesiacov pristúpila SIEA od marca 2020 v súvislosti s protipandemickými obmedzeniami. Podľa aktualizovaných osobitných podmienok budú mať domácnosti pri poukážkach vydaných od júna na inštaláciu zariadení znova tri mesiace.

„Kratšia platnosť poukážok má zabezpečiť, aby prostriedky neboli zbytočne dlho blokované a aby sa nové poukážky čím skôr dostali k ďalším domácnostiam. Zároveň reagujeme aj na dopyt z podnikateľského prostredia. Pozitívne vnímame, že inštalácie napredujú a žiadosti o preplatenie poukážok podávajú zhotovitelia vo väčšine prípadov podstatne skôr ako v minulosti, v priemere do dvoch mesiacov od vydania poukážok,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš

Od minulého roka majú domácnosti istotu, že prostriedky po zaslaní žiadosti sú pre nich  automaticky rezervované a poukážku dostanú. Na inštalácie sa tak môžu spolu so zhotoviteľmi vopred pripraviť. Poukážky k evidovaným žiadostiam sú vydávané postupne a poradie žiadostí a aktuálny stav v zásobníkoch je možné sledovať na stránke www.zelenadomacnostiam.sk.

Tohtoročné zásobníky sú už naplnené. Žiadosti mohli domácnosti podávať v priebehu týždňov až mesiacov, čo je podstatne dlhšie ako v minulosti. V prípade tepelných čerpadiel SIEA aktuálne eviduje viac ako 1 500 žiadostí čakajúcich na vydanie poukážky, pri fotovoltických paneloch a kotloch na biomasu po vyše 500 žiadostí. Poukážky na slnečné kolektory budú v priebehu pár mesiacov vydané ďalším vyše 180 domácnostiam.

Vďaka podpore z národného projektu Zelená domácnostiam II, ktorý je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia, pribudlo od roku 2019 na Slovensku 12 838 inštalácií zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v tomto období domácnosti využili na nákup 4 317 tepelných čerpadiel, 3 929 slnečných kolektorov, 2 539 fotovoltických panelov a 2 053 kotlov na biomasu. Doteraz boli z projektu preplatené poukážky v hodnote viac ako 25,8 milióna €. Celkom je na podporu inštalácií vyčlenených 37 miliónov €.

Komentáre

Súvisiace

SAPI vyzýva MH SR, aby umožnilo vydávania poukážok do programu Zelená domácnostiam

Štát doteraz nezačal vydávať poukážky na inštalácie realizované od 30. októbra 2023. Poukážky pritom SIEA sľubovala na stránkach programu Zelená domácnostiam vydať v priebehu prvého kvartálu 2024. Podľa informácií Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) sa má čakať na finálne schválenie Ministerstvom hospodárstva SR (MH SR).

10. 04. 2024VIAC

 

SIEA aktualizovala podmienky Zelenej domácnostiam, dotknú sa najmä bytových domov

SIEA začiatkom týždňa zverejnila aktualizované podmienky programu Zelená domácnostiam.

31. 01. 2024VIAC

 

Prebieha výzva zameraná na zníženie energetickej náročnosti a využitie obnoviteľných zdrojov vo verejných budovách

Koncom roka vyhlásila SIEA novú výzvu z Programu Slovensko, tentokrát určenú pre podporu energetickej efektívnosti a OZE vo verejnom sektore. Na výzvu bolo vyčlenených 143 miliónov eur, pričom výška podpory na jeden projekt sa pohybuje v rozmedzí 200-tisíc až 5 miliónov eur.

17. 01. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek