Seminár SAPI otvorí horúce témy slovenskej zelenej energetiky

Ivana Kukanová
06. 11. 2017



TLAČOVÁ SPRÁVA 7. november 2017   Fotovoltika a obnoviteľné zdroje zažívajú obrovský rozmach, ktorý veľkou mierou podporuje aj Európska únia. Na Slovensku je ale stále priestor na zvýšenie podielu OZE v energetickom mixe. Čoraz viac sa hovorí aj o zmene legislatívy, pričom už v súčasnosti existuje niekoľko návrhov, ktoré by mohli zelenej energii na Slovensku pomôcť. Existuje u nás jednotná stratégia OZE? Aj o tom sa bude hovoriť na 7. ročníku seminára SAPI. Aj v tento rok organizuje profesijná organizácia výrobcov zelenej energie, SAPI,  svoj každoročný praktický seminár FOTOVOLTIKA A OZE V ROKU 2018. Seminár je jediným podujatím svojho druhu, ktoré sa na Slovensku venuje OZE a čisto zelenej energetike, a preto je medzi slovenskými energetikmi jednou z najočakávanejších udalostí roka. V poradí už 7. ročník sa bude venovať  predovšetkým legislatívnemu prostrediu OZE v SR a blížiacim sa zmenám v ňom, ale aj programu Zelená domácnostiam, či téme energetickej hospodárnosti budov. Program konferencie:
  1. blok: Zelená domácnostiam:
Máme za sebou ďalší rok fungovania programu Zelená domácnostiam. Na mieste je teda otázka, ako hodnotia výsledky programu SIEA, domácnosti a zhotovitelia. Podarilo sa odstrániť nedostatky z minulých rokov a splniť stanovené ciele? Čo sa bude s programom diať ďalej? O tom aj o aj projekte bezplatného energetického poradenstva Žiť energiou, či relevantných výzvach pre verejný sektor a podnikateľov povedia zástupcovia SIEA. Záver bloku bude patriť téme leteckej termovízie a inšpekcie FV elektrární, ktorú priblíži zástupca spoločnosti Terradron, ktorá je jedným z partnerov konferencie.
  1. blok: Lokálny zdroj:
Koncept lokálneho zdroja predstavila SAPI približne v polovici tohto roku. Prináša riešenie predovšetkým pre väčších záujemcov o vlastné elektrárne vyrábajúce len pre vlastnú spotrebu a to bez toho, aby bola ohrozená stabilita distribučnej siete. O koncepte porozpráva za SAPI jeho spoluautor Ján Karaba, pričom svoj pohľad pripojí Ministerstvo hospodárstva SR aj predstavitelia všetkých troch distribučných spoločností a konkrétnych trhových subjektov. O regulácii decentralizovaných zdrojov porozpráva zástupca spoločnosti Tesla Enerco, generálneho partnera konferencie.
  1. blok: Reforma OZE:
Reforma Zákona o OZE je už dlhšie skloňovaná téma v slovenskej energetike. Existuje však jednotná stratégia? O programe Agendy 2030 z dielne OSN, ktorej súčasťou sú aj OZE, a jej implementácii bude prednášať Juraj Kubica z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.  V moderovanej panelovej diskusii sa zas o pripravovanom systéme podpory pre nové zdroje, z dielne MH SR, porozpráva moderátorka Lenka Ferenčáková s predstaviteľmi Ministerstva hospodárstva SR, SAPI a partnerov konferencie VSD aj advokátskej kancelárie Poláček & Partners.
  1. blok: Energetická úspornosť budov:
Rastúce nároky na znižovanie energetickej náročnosti budov otvárajú nové možnosti aj pre fotovoltiku a OZE. O energetickej hospodárnosti budov príde porozprávať Lívia Vašáková zo Zastúpenia EK v SR a o stratégii Budovy 2050 zas zástupca občianskeho združenia Budovy pre budúcnosť. Problematiku pasívnych domov a možností zásobovania energiou priblíži v závere bloku zástupca Inštitútu pre pasívne domy. Podobné informácie o seminári nájdete na stránkach SAPI. Podujatie prebehne už tradične v bratislavskom Technopole, v stredu, 15. novembra 2017. Na seminár sa prihlásite vyplnením nášho formulára. Cena 75 eur bez DPH a zahŕňa vstupné a občerstvenie, vrátane obeda. Členovia SAPI si môžu uplatniť 30% zľavu zo vstupného. Za spoluprácu pri organizovaní semináru ďakujeme generálnemu partnerovi seminára TESLA ENERCO, s.r.o., hlavným partnerom Východoslovenská distribučná, a.s. – člen skupiny Innogy a Terradron s.r.o., partnerovi advokátskej kancelárii POLÁČEK & PARTNERS s.r.o. a mediálnym partnerom ATP Journal, energia.sk, energia-web.sk, energie-portal.sk a solarninovinky.cz.   Kontakt pre médiá: Juraj Vedej, 0944 161 976, juraj.vedej@agenturaprestiz.sk  

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek