Seminár SAPI naznačil hlavné témy slovenskej energetiky v roku 2020

Juraj Vedej

SAPI
13. 11. 2019



Deň 5. november 2019 bol v kalendári elektroenergetikov zapísaný ako deň výročného semináru SAPI: Fotovoltika a OZE v roku 2020. V poradí už 9. ročník bol výnimočný hneď v niekoľkých bodoch. Seminár sa mohol pýšiť rekordnou účasťou a po prvý raz bola do programu zaradená aj diskusia predstaviteľov politických strán. So SAPI sa navyše lúčila dlhoročná riaditeľka Veronika Galeková, ktorú vo funkcii nahrádza jeden z členov výkonného výboru, Ján Karaba.

 

Úvodný blok seminára patril prednáškam hlavných partnerov. Miroslav Kubinec zo spoločnosti SolarEnergia odprezentoval prípadovú štúdiu o inštalácii a pripájaní lokálneho zdroja, v ktorej spomenul aj administratívne problémy, ktoré proces výrazne predĺžili a skomplikovali. Martin Panáč zo spoločnosti Siemens následne podrobne opísal projekt realizácie batériového úložiska v Českej republike. Petr Kotrba predstavil najmodernejšie striedače spoločnosti Fronius a priblížil možnosti ich využitia vo fotovoltických inštaláciách. Záver bloku uzavrel Daniel Hrčka zo spoločnosti Viessmann, ktorý hovoril o možnostiach a kombináciách obnoviteľných zdrojov pre rodinné domy s energetickou triedou A0.

 

Zmeny v podpore OZE a jednotný výkupca

Druhý blok sa podrobne venoval zmenám v systéme podpory OZE. O administratívnych zmenách, ktoré výrobcov čakajú prišiel porozpráva Igor Paško z OKTE. Pozvaný bol aj nový jednotný výkupca, no SPP svojho zástupcu neposlalo. Priestor dostal Martin Ondko zo spoločnosti Magna Energia, ktorý priblížil možnosti pre výrobcov, ktorý sa rozhodnú systém podpory formou jednotného výkupcu nevyužiť. Záver bloku už patril Stefanovi Moidlovi z rakúskej veternej asociácie IG Wind, ktorý priblížil aktuálnu situáciu a systém podpory v Rakúsku. Na otázku, či si myslí, že sú aukcie vhodný nástroj podpory pre slovenské OZE odpovedal Stefan Moidl negatívne. „Aukcie sú ideálne a efektívne pre offshore projekty, ktoré sú pomerne jednoduché a nenáročné. Ideálnym príkladom je Dánsko. Ak si ale zoberieme vnútrozemské Slovensko, súťažiaci budú bojovať s komplikovanými povoleniami a administratívou. Nemyslím si preto, že sú aukcie pre Slovensko efektívne a už vôbec nie potrebné,“ reagoval Stefan Moidl.

 

NECP a Zimný balíček EK

Tretí blok otvoril Josef Novák z organizácie CI2, ktorý vysvetlil vzťah uhlíkovej stopy a klimatických zmien. Na jeho prednášku voľne nadviazal Ján Karaba zo SAPI, ktorý zhodnotil slovenský Národný energetický a klimatický plán (NECP). Vo svojej prezentácii sa zameral na aktuálnu verziu, do ktorej už mali byť zapracované pripomienky Európskej komisie. „Aj keď Slovenská republika časť pripomienok zapracovala, stále má náš NECP nedostatky a naďalej platí, že by mohol byť ambicióznejší,“ konštatoval Ján Karaba.

 

O zimnom balíčku EK a Nariadení EK o vnútornom trhu s elektrinou hovoril Jozef Hudák z advokátskej kancelárie Poláček & Partners, ktorá bola generálnym partnerom semináru. Jozef Hudák v prednáške priblížil smernice, ktoré Slovenská republika bude musieť transponovať a upozornil na viaceré rozpory s  aktuálnym znením Zákona o podpore OZE, ktorého novela vstúpila do platnosti len v januári 2019. V tomto smere sa prednáška venovala aj G-komponentu, ktorého aktuálne nastavenie je problematické aj pre blížiace sa aukcie.

 

Blok uzavrela Lívia Vašáková, zo Zastúpenia EK na Slovensku, ktorá priblížila systém EU-ETS, časový harmonogram a možnosti využitia prostriedkov alokovaných v Modernizačnom fonde na dekarbonizáciu Slovenska.

 

 

Politická diskusia

Záverečný blok bol vyskladaný v duchu blížiacich sa parlamentných volieb. Pomerne kontroverznou a miestami až skeptickou prednáškou ho otvoril uznávaný analytik Michal Šnobr. V prednáške sa venoval prognózam v energetických trhoch na najbližšie roky, pričom zdôraznil dôležitosť najbližších krokov Nemecka pre náš región. Šnobr zdôraznil, že veľkú úlohu bude zohrávať v najbližších rokoch plyn, ako zdroj, ktorý bude Nemcom pomáhať pri odpájaní uhoľných a jadrových elektrární. V Nemecku sa tak bude energetický mix skladať prevažne z obnoviteľných zdrojov, no krajina sa stane závislá na dovoze energie. Tú by mohla odberať z Českej republiky a sprostredkovane aj zo Slovenska, ak sa nám podarí spustiť nový blok v Mochovciach.

 

Na prednášku Michala Šnobra nadviazala politická diskusia. V nej sa stretli zástupcovia opozičných a mimoparlamentných strán OĽaNO (Eduard Heger), Progresívne Slovensko (Karel Hirman), SAS (Karol Galek) a Za ľudí (Liliana Rástocká). Organizátori pozvali a viacnásobne urgovali aj zastúpenie koaličných strán, no bez výsledku. Pozitívne je, že sa účastníci diskusie zhodli na tom, ako si predstavujú budúcnosť nielen jadrovej energetiky, odstavovania uhoľných elektrární, či podpory plynárenskej štruktúry, ale najmä na téme obnoviteľných zdrojov. Predstavitelia zúčastnených politických strán sa zhodli aj na tom, že podporujú čistejšiu budúcnosť Slovenska a planéty. Veríme teda, že diskutujúci zástupcovia politických strán budú svoje názory presadzovať aj po tom, ako sa dostanú k moci. Možno sa konečne prestanú obnoviteľným zdrojom klásť pod nohy bariéry a posunieme sa od energetiky 20. storočia k moderným riešeniam.

  

Komentáre

Súvisiace

SAPI Biznis Tuesday o veternej energii na Slovensku

Pridajte sa k nám a preskúmajte trh s veternou energiou a potenciál jej rozvoja na Slovensku. Toto exkluzívne podujatie poskytne komplexný prehľad o súčasnom stave, výzvach a príležitostiach v sektore veternej energetiky na Slovensku.

19. 02. 2024VIAC

 

SAPI ENERGY CONFERENCE 2024

Pozývame Vás na 14. ročník SAPI Energy Conference, ktorá sa uskutoční 22. a 23. mája v Hoteli Senec****.

01. 02. 2024VIAC

 

SAPI Biznis Tuesdays o recyklácii FV panelov na Slovensku

Ďalší odborný seminár zo série SAPI Biznis Tuesdays bude zameraný na tému recyklácie vyradených FV panelov v kontexte slovenskej legislatívy a praxe.

25. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek