SAPI: SPP porušuje zákon a ohrozuje desiatky zelených výrobcov

Juraj Vedej

SAPI
20. 12. 2019



Novela Zákona o podpore OZE vstúpila do platnosti v januári 2019. Priniesla so sebou niekoľko zmien, vrátane zmeny samotnej podpory OZE. Tá po novom prebieha prostredníctvom jednotného výkupcu, ktorým sa stal, na základe aukcie vyhlásenej Ministerstvom hospodárstva SR, Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Ten aktuálne uzatvára zmluvy s výrobcami, ktoré ale môžu byť v rozpore so Zákonom o podpore OZE. Ministerstvo na túto skutočnosť písomne upozornila Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

 

Víťaz aukcie Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR) a povinný výkupca elektrickej energie, Slovenský plynárenský priemysel (SPP) môže znením zmlúv, ktoré zasiela na podpis výrobcom elektrickej energie, porušovať Zákon o podpore OZE. V návrhoch zmlúv je totiž je explicitne definované, že sú uzatvárané mimo režimu povinného výkupu elektriny, čo pre výrobcu znamená trvalú stratu práva na podporu. V ohrození sú tak desiatky výrobcov, ktorí majú nárok na podporu výkupom elektriny, nevystúpili zo systému podpory výkupom elektriny a zároveň nemajú nárok na podporu prevzatím zodpovednosti za odchýlku výkupcom elektriny.

 

SAPI sa domnieva, že výkupca SPP porušuje zákon a týmto konaním upiera časti, prevažne väčších, výrobcov využiť ich právo na podporu. „V súčasnom systéme máme desiatky, prevažne väčších výrobcov z OZE, ktorí by podpisom takejto zmluvy stratili podporu a zdôrazňujem, že nie vlastnou vinou. Sme svedkami veľmi nepríjemnej situácie, kedy je výrobcom hanebným spôsobom upierané právo na podporu, ktoré im už bolo priznané,“ upozorňuje Ján Karaba, riaditeľ SAPI. „V budúcom roku môže byť situácia ešte vážnejšia. Ak totiž výrobca zmluvu, ktorá pre neho znamená stratu priznanej podpory, neuzatvorí alebo sa nedohodne s iným výkupcom, na čo už však má veľmi málo času, dostane sa do situácie, kedy porušuje zákon o energetike a hrozia mu vážne sankcie,“ dodáva Ján Karaba.  

 

Výkupca SPP nezaslal výrobcom návrhy zmlúv vypracovaných v zmysle ich práva na podporu ani po opakovaných písomných výzvach. Slovenská asociácia fotovotického priemyslu a OZE (SAPI) preto písomne upozornila MH SR na konkrétne nezrovnalosti v zmluvách a požiadala o uskutočnenie krokov potrebných k náprave súčasného stavu. „Vzhľadom na závažnosť problému a hrozbu, ktorú situácia predstavuje pre celý sektor obnoviteľných zdrojov, sme sa na Ministerstvo hospodárstva SR museli bezodkladne obrátiť a veríme, že úradníci zareagujú rýchlo a problém napravia. Od úplného začiatku tohto procesu zmeny zmluvných vzťahov pritom SAPI dôrazne apelovalo na ministerstvo a všetky dotknuté strany, aby komunikovali, spolupracovali a zabezpečili hladký prechod na novú formu podpory. V súčasnosti nie je jasné, či je konanie SPP úmyselné alebo ide len o ich administratívnu chybu. Jasné je však to, že takto prechod na nový systém podpory OZE vyzerať nemal. Dúfame, že túto situáciu bude ešte do konca roka možné vyriešiť,“ uzatvára Ján Karaba.

 

Komentáre

Súvisiace

Slovensko podpísalo memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov

Počas pracovnej cesty ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej prišlo i na tému fotovoltiky a jej rozvoja. Pani ministerka totiž podpísala memorandum o porozumení s japonským výrobcom solárnych panelov, spoločnosťou Sekisui Chemical.

14. 02. 2024VIAC

 

MH SR by malo prehodnotiť klimatické ciele v NECP

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vyzýva Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR), aby prehodnotilo klimatické ciele stanovené v Národnom energetickom a klimatickom pláne. Plánovaný podiel OZE na domácej spotrebe energie vo výške 23% je podľa asociácie málo ambiciózny, keďže Slovensko má ďaleko vyšší potenciál.

13. 02. 2024VIAC

 

Dôležitá diskusia o budúcnosti slovenskej energetiky

EURACTIV začiatkom týždňa organizoval ďalšiu zaujímavú diskusiu, tentokrát na tému bariér pri zavádzaní zelených zdrojov na Slovensku. Verejnosť, samosprávy aj firmy vnímajú obnoviteľné zdroje ako cestu k energetickej sebestačnosti a nižším cenám energií, no rozvoj OZE brzdia napríklad regulačné prekážky, nedostatok flexibility sústavy, pomalá digitalizácia a bariéry zdieľania energie.

28. 06. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek