SAPI na SME konferencii diskutovalo o energetickom mixe budúcnosti

SAPI
25. 05. 2021



SAPI sa prostredníctvom riaditeľa Jána Karabu zúčastnilo konferencie SME na tému „Udržateľná energetika je odvetvie budúcnosti.“ Ján Karaba diskutoval v dvoch tematických blokoch. Hneď v prvom bloku sa zúčastnil debaty o podobe energetického mixu, o ktorom diskutoval spolu s Ladislavom Mikom (Zastúpenie EK na Slovensku), Karolom Galekom (MH SR), Martinom Dudákom (SPP), Robertom Jambrichom (Slovenské elektrárne) a europoslancami Hajšelom a Hojsíkom. Ján Karaba zdôraznil, že Slovensko nie je v oblasti klimatickej politiky dosť ambiciózne a vyjadril názor, že ku klimatickej agende je potrebné postaviť sa čelom, čomu sa Slovensko zatiaľ vyhýba. Riaditeľ SAPI vyjadril tiež presvedčenie, že zvyšujúci sa dopyt po elektrickej energii treba pokryť z obnoviteľných zdrojov, pričom aktuálne sa ako najekonomickejšie javia fotovoltika a veterná energetika. V druhom diskusnom bloku s názvom ,,Zelená transformácia energetiky“ Ján Karaba pripomenul, že trh by mal byť nediskriminačný. Na Slovensku by mala byť cítiť väčšia snaha o dereguláciu energetiky, pričom úloha štátu je, aby samotní občania začali energetike viac rozumieť. Ján Karaba sa spolu s Szabolcsom Hodosym (URSO) a Ľubicou Ragulovou (EY) zhodli na potrebe novelizácie energetického zákona a definovaní termínov ako energetická komunita či akumulácia.

Komentáre

Súvisiace

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

 

Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024

Už 16. mája sa v Poprade uskutoční odborné podujatie Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024, organizované Asociáciou pasívnej požiarnej ochrany SR.

27. 02. 2024VIAC

 

SAPI ENERGY CONFERENCE 2024

Pozývame Vás na 14. ročník SAPI Energy Conference, ktorá sa uskutoční 22. a 23. mája v Hoteli Senec****.

01. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek