SAPI Energy Conference 8.-9. novembra 2022

08.11.2022 - 09.11.2022

SAPI
29. 07. 2022



SAPI Energy Conference 2022 pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky

Len mesiac nás delí od 12. ročníka podujatia SAPI Energy Conference 2022, ktoré otvorí najhorúcejšie témy slovenskej energetiky. Podujatie pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky bude tento rok výnimočné tak rozsahom a témami, ako aj vzácnymi hosťami, medzi ktorými nebude chýbať ani pani prezidentka. 

Ide o veľký krok vpred, keďže téma obnoviteľných zdrojov sa doteraz nedostávala často do popredia záujmu. Dlhé roky museli zelení energetici a klimatológovia tému prácne otvárať a pripomínať potrebu rýchleho prechodu na OZE, no karty zamiešala až energetická kríza, spôsobená energetickou závislosťou na nerastných surovinách. A práve obnoviteľné zdroje sa ukazujú ako jediná relevantná a pomerne rýchlo dosiahnuteľná odpoveď na ceste k energetickej samostatnosti a lacnejšej elektrine.

Hlavnou výhodou OZE je obnoviteľnosť. Slnko bude svietiť, vietor bude fúkať, voda tiecť a rovnako sa bude obnovovať biomasa, či teplo zvnútra zeme. Dôležité je túto energiu využívať. V zahraničí to ide, no na Slovensku stále bojujeme s bariérami, spomaľujúcimi jej rozvoj. Napriek tomu, že sme mali vytvárať podmienky pre rozvoj obnoviteľných zdrojov už viac ako desaťročie, absentuje nám takmer úplne veterná, či geotermálna energia. Veľkú časť podielu OZE nám robia veľké vodné elektrárne, postavené pred desiatkami rokov a, žiaľ, aj nikým nekontrolovaná biomasa. Navonok tak záväzky voči energetickej únii plníme, realita je však iná.

S nástupom energetickej krízy je však isté, že sa prístup Slovenska bude musieť rýchlo zmeniť a krajina sa bude musieť spod závislosti na plyne. Technológie dostupné sú a cítiť aj záujem investorov. Úlohou Slovenska je tak „len“ vytvoriť vhodné podmienky na rozvoj veľkých zdrojov, ale aj motivovať ľudí k samospotrebe, či prispieť k vytváraniu energetických komunít a decentralizácii energetiky. Čakajú nás veľké investície a úplne nová tvár energetiky.

O energetickej kríze a bezpečnosti, úlohách Slovenska pri prechode na OZE, prispôsobovaní sústav, trendoch v batériových úložiskách, či komunitnej energetike a využiteľnosti OZE pri obnove budov sa budeme baviť s domácimi a zahraničnými odborníkmi na 12. ročníku podujatia SAPI Energy Conference 2022 v dňoch 8. a 9. november 2022 v Hoteli Senec. O dôležitosti tém, ktoré na podujatí otvoríme svedčí aj skutočnosť, že nad podujatím prevzala záštitu  prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová.  Ak ste sa ešte na našu konferenciu neprihlásili, odporúčame tak urobiť čo najskôr tu. Nabitý program a kvalitní spríkri sú zárukou vysokej úrovne odbornosti a silného zážitku. Tešíme sa na osobné stretnutie s vami. SAPI TÍM

 

Komentáre

Súvisiace

Nová energetika, nové modely optimalizácie energetických nákladov

Hybridná (prezenčná & virtuálna) konferencia smart metering/smart grid (14. ročník)

17. 04. 2024VIAC

 

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

 

Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024

Už 16. mája sa v Poprade uskutoční odborné podujatie Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024, organizované Asociáciou pasívnej požiarnej ochrany SR.

27. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek