Prečo fotovoltické panely s vysokým výkonom vyše 500 Wp nemusia „byť veľkou výhrou“ pre investorov? - Pozvánka na Smart Energy Forum 25.–26.11.2020

SAPI
13. 11. 2020



V poslednom čase prichádzajú na trh fotovoltické panely novej generácie. Ich výkon sčasti prekračuje 500 Wp a často je ich možné dostať i ako bifaciálne (obojstranné). Aké majú prednosti a nedostatky? Vyplatí sa do nich investovať alebo radšej staviť na tradičné technológie?

O nových typoch fotovoltických panelov a trendoch sa dozviete viac na online konferencii Smart Energy Forum, ktorá sa bude konať v dňoch 25. – 26. novembra 2020. Na konferencii vystúpi aj Adrian Kočan, vedúci predaja pre región CEE v spoločnosti Q CELLS Europe.





 

Pred konferenciou Smart Energy Forum sme položili pánovi Kočanovi niekoľko otázok týkajúcich sa nových trendov vo fotovoltike.

Počas medzinárodnej výstavy SNEC 2020 v Číne prezentovalo niekoľko popredných výrobcov panelov novinky s výkonom vyše 500 Wp. Čo je hlavnou hybnou silou tejto technológie? Neskrývajú sa tu „nejaké úskalia“?

Fotovoltický priemysel trvalo dosahuje nové rekordy, či už ide o výrobu waferov (kremíkových doštičiek), dizajn článkov, alebo výkon panelov, takže „preteky“ o prekonanie 500 – 550 Wp panelov ako míľnik v brandži boli očakávané aj vítané.

Zvýšenie výkonu len s cieľom samotného „zvýšenia výkonu“ však nemusí nevyhnutne znamenať jedinú budúcnosť dizajnu solárnych panelov či ich očakávaný budúci vývoj. Mnohé z novo uvádzaných panelov na trh s vysokým výkonom sú v súčasnosti schopné dosahovať tieto nominálne hodnoty, ale iba kvôli výraznému zvýšeniu veľkosti a hmotnosti panelov. Stále väčšie panely však tiež znamenajú väčšie problémy z pohľadu inštalácie, upevňovania a dopravy a tiež z pohľadu životnosti a účinnosti.

Q CELLS prišiel s komplexnejším prístupom, ktorý dôkladne balansuje zvýšenie účinnosti v pomere k malému zvýšeniu veľkosti panelov. Napríklad nový rad panelov Q.PEAK DUO XL-G9.3 bez medzier medzi článkami disponuje 156 polenými článkami s výkonom 465 Wp, ale je iba o 1 kg ťažší a o iba o 8,3 cm dlhší než predchádzajúce rady panelov, ale ponúka o 30 Wp vyšší výkon na panel.

Prečo vysoká energetická hustota, ktorú predstavuje hodnota Wp/m2 plochy, hrá dôležitú rolu pri výbere „správneho panelu“ pre strešné FV inštalácie?

To je dobrá otázka, na ktorú existuje jednoduchá odpoveď: Inštalácia panelov na strešné fotovoltické elektrárne zahŕňa v sebe celý rad výziev, ktorým nepomáhajú ani ťažšie, ani väčšie panely. Q CELLS toto rešpektuje, a preto bol nový rad panelov bez medzier medzi článkami predstavený v 3 verziách. Práve verzia so 120 polenými článkami s výkonom  345 Wp pod názvom Q.PEAK DUO BLK-G9 je ideálnym riešením pre strešné inštalácie, pretože váži iba 17,5 kg, a preto je asi o 2,5 kg ľahšia než iné panely v rovnakej výkonovej triede. Upozorňujem, že panely s vysokou energetickou hustotou sú pre inštalatérov veľmi ťažké na zdvíhanie a celkovú manipuláciu.

Koniec nudných webinárov

Po šiestich rokoch bude mať zavedená konferencia a výstava
Smart Energy Forum ako prvá v strednej Európe virtuálnu podobu. V rámci online konferencie a sprievodnej virtuálnej výstavy v dňoch 25. až 26. novembra SEF predstaví riešenia pre modernú energetiku.

Smart Energy Forum prvýkrát prináša prednášky natočené skúsenými filmármi v televíznom štúdiu a tiež živé otázky z publika v rámci online konferencie.

S využitím virtuálnej reality sa prvýkrát v Česku predstavia pomocou virtuálnych stánkov najmodernejšie zelené technológie v oblasti fotovoltiky, akumulácie energie, energetickej sebestačnosti a čistej mobility.

Premiérovo tento rok na
Smart Energy Forum predstavíme praktické riešenia pre agrofotovoltiku a sezónnu akumuláciu energie.

Hlavné témy Smart Energy Forum:

Vývojové trendy v oblasti fotovoltických modulov
Nové obchodné modely s dôrazom na výrobu a akumuláciu zelenej energie na vlastnú spotrebu
Agrofotovoltika a inovácie v oblasti solárnej energetiky a akumulácie energie
Novinky v oblasti legislatívy a dotácií
Optimalizácia prevádzky fotovoltických elektrární a batériových úložísk
● Riešenia pre energetickú sebestačnosť s väzbou na čistú mobilitu a Smart Home
Perspektívy rozvoja fotovoltiky

 

Kľúčoví rečníci konferencie Smart Energy Forum:

Richard Brabec, minister MŽP
René Neděla, zástupca pre energetiku, MPO
Charlie Blair, Managing Director, Gravitricity
Stuart Brannigan, Managing Director, AEG Solar Solutions GmbH
Sascha Krause-Tuenker, Managing Director, Next2Sum Gmbh a mnoho ďalších


Až 41 % zľava pre členov SAPI:

Členom SAPI ponúkame 20 % zľavu na registráciu na online konferenciu Smart Energy Forum. Pri online registrácii je nutné zadať zľavový kupón: SEF20SAPI. Účastníci zo Slovenska navyše ušetria ďalších 21 %, pretože na online konferencie v ČR sa neplatí DPH.

 

Ďalšie informácie o Smart Energy Forum:
Celý program konferencie a informácie o registrácii nájdete na webe Smart Energy Forum.

 

Komentáre

Súvisiace

Solární energie a akumulace 2024

Dvojdenný formát tohtoročnej konferencie poskytne dostatočný priestor pre diskusiu o komplexných otázkach spojených s výrobou energie.

24. 04. 2024VIAC

 

Nová energetika, nové modely optimalizácie energetických nákladov

Hybridná (prezenčná & virtuálna) konferencia smart metering/smart grid (14. ročník)

17. 04. 2024VIAC

 

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek