Pozvánka na seminár SAPI "Fotovoltika a OZE v roku 2020"

SAPI
07. 08. 2019




 POZOR! Zmena miesta seminára a DODATOČNÉ KAPACITY

Prihlasovanie ukončené. Ďakujeme!

Program nájdete tu.

 

Vážení hostia,

 

Záujem o tento ročník nášho semináru nás veľmi milo prekvapil a, ak máme byť úprimní, aj zaskočil. Kapacita sály bola naplnená už 3 týždne pred začiatkom seminára a naďalej sme dostávali vyplnené registračné žiadosti, ktorým sme, z kapacitných dôvodov, nemohli vyhovieť.

 

Plne si uvedomujeme kvalitu programu a aj atraktívnosť jednotlivých častí, vrátane politickej diskusie, a preto sme intenzívne hľadali spôsob, ako seminár sprístupniť naozaj všetkým záujemcom. Intenzívne sme sa venovali možnosti živého online prenosu, no ten by, v konečnom dôsledku, nedokázal ponúknuť priamy zážitok z účasti a ochudobnil by divákov o možnosť networkingu.

 

Rozhodli sme sa preto skúsiť nájsť nové priestory, ktoré by mohli nám a predovšetkým vám, milí účastníci, poskytnúť zázemie, ktoré sa od podujatia tejto kvality očakáva. Po intenzívnom hľadaní sa nám podarilo nájsť priestory v ružinovskom Hoteli Bratislava na Seberíniho 9.

 

Nová sála má výrazne vyššiu kapacitu a veríme, že nám ponúkne štandard, na ktorý sme všetci zvyknutí. Tešíme sa na vás dňa 5. novembra 2019 v Hoteli Bratislava na Seberíniho 9! 

Program nájdete tu.

Update programu:

Pôvodne sa mal diskusie za KDH zúčastniť aj pán Štefanec, ktorý ale z pracovných dôvodov svoju účasť musel zrušiť. Oslovili sme ďalšiu politickú stranu a čakáme na vyjadrenie.

Srdečne vás pozývame a predstavujeme program, ktorý je opäť zaujímavý:

1. blok Lokálny zdroj a inovatívne riešenia

Lokálny zdroj tento rok po 6 rokoch odblokoval stopstav na Slovensku. Bolo uvoľnených prvých 31 MW kapacity na výstavbu zdrojov na báze OZE, primárne pre fotovoltiku. Kapacita sa minula v priebehu pár mesiacov. Ako v praxi tento koncept funguje a ako sa podarilo zrealizovať takýto zdroj nám povie Miroslav Kubinec zo spoločnosti SolarEnergia. 

Batériové úložiská na podporu systémových služieb a vybalancovanie výroby a dodávky sú už realitou. Sme veľmi radi, že práve takýto projekt zo susedných Čiech predstaví na našom seminári Martin Panáč za spoločnosť Siemens. K zabezpečeniu dobrého a kvalitného výkonu, či veľkých alebo malých projektov patrí neodmysliteľne kvalitný striedač. Aktuálne novinky predstaví Robert Sedmera zo spoločnosti Fronius, ktorá je jedným z partnerov podujatia. Inteligentné riadenie nízkoenergetického domu nám predstaví Daniel Hrčka zo spoločnosti Viessmann. O ďalších prednášajúcich a témach v tomto bloku budeme postupne informovať.

2. blok OKTE a nový systém podpory. Ako ďalej po skončení podpory?

Obrovskou zmenou po prijatí novely č. zákona 309/2009 je jednotný výkupca. Distribučné spoločnosti už nebudú vyplácať výrobcom podporu a po dlhých rokoch by sa tak mali ukončiť mnohé nezrovnalosti. Celá podpora bude administrovaná jediným subjektom a tým je Organizátor krátkodobého trhu s elektrinou (OKTE). Aké budú povinnosti pre výrobcov, ako to celé prebehne a čo bude nutné urobiť, príde za OKTE odprezentovať Igor Paško. Dostatočný priestor bude, samozrejme, aj na otázky. 

Obdobie podpory je zhruba v polovici. Aké sú príklady pokračovania obnoviteľnej energetiky po skončení výkupných cien zo zahraničia? Sú aukcie odpoveďou na napĺňanie našich klimatických cieľov? Čo sú ich najväčšie úskalia? Sú vhodným nástrojom aj pre malý trh, akým je Slovensko? Tieto otázky zodpovie v problematike výborne zorientovaný rakúsky kolega Stefan Moidl z rakúskej veternej asociácie IG Wind.

3. blok Klimatická zmena, NECP a zimný balíček EÚ

Téma, ktorá je čím ďalej tým viac aktuálna. Na národnom klimatickom pláne (NECP) sme pracovali naozaj intenzívne, hlavne preto, že bude mať obrovský vplyv na to, koľko nových kapacít z OZE sa podarí zapojiť do roku 2030. V súčasnosti finišuje jeho príprava a zapracovávajú sa pripomienky, ktoré nám k nemu zaslala Európska komisia. V čase konania seminára by mala byť známa už jeho finálna verzia, o ktorej prídu porozprávať zástupcovia Ministerstva hospodárstva SR. 

Zároveň sa celá Európa chystá na prijatie tzv. Zimného balíčka Európskej komisie, známeho aj pod názvom “Čistá energia pre všetkých Európanov.” Zaujímavé budú novinky v oblasti akumulácie, kde boli zavedené základné pravidlá, ako napríklad právo každého vlastníka pripojiť svoje zariadenia v primeranom čase, či znemožnenie prevádzkovateľom distribučných sústav vlastniť a prevádzkovať akumulačné zariadenia, ak je ich na trhu dostatok. Členské štáty EÚ sú totiž povinné Zimný balíček transponovať do národných legislatív do konca roku 2021. 

O najdôležitejších zmenách a novinkách, ktoré by mal tento balíček priniesť, nám povie Jozef Hudák z advokátskej kancelárie Poláček & Partners, ktorá je aj generálnym partnerom podujatia. Jozef Hudák priblíži aj problematiku ďalšej diskutovanej  legislatívnej novinky, prichádzajúcej z Bruselu. Nariadenie EK o vnútornom trhu s elektrinou má totiž konečne direktívne vyriešiť spory ohľadom G-komponentu. O oboch problematikách sme už veľakrát informovali na našich stránkach. 

4. blok Energetický mix do 2030 - politická diskusia

Absolútne exkluzívny blok príde na záver semináru. Keďže sa blížia voľby do NR SR, chceli by sme aj vo vašom mene vedieť, akú energetickú politiku plánujú presadzovať politické strany. Tému otvárame predovšetkým preto, že doteraz boli OZE skôr témou, ktorú nikto nemal záujem otvárať a v politických stratégiách pôsobila skôr ako príťaž pre vedenie kampaní. Úvodnú prednášku o vývoji energetiky v našom regióne do roku 2030, bez ohľadu na naše očakávania, bude bude mať popredný český energetický analytik Michal Šnobr. Medzi jeho klientov patrili v minulosti skupina J&T, ČEZ, či české Ministerstvo financií. Jeho predpovede sa napĺňajú veľmi presne a my sme zvedaví, ako odhadne energetický vývoj v našom regióne. 


Na analýzy a prognózy bude nadväzovať politická diskusia s predstavením programov a diskusiou, do ktorej sme pozvali všetky relevantné strany. SMER, SNS ani Most-Híd zatiaľ na pozvanie nereagovali no účasť potvrdili KDH (Ivan Štefanec), OĽaNO (Eduard Heger), Progresívne Slovensko (Karol Hirman) a SAS (Karol Galek). Do akej miery sa tieto plány stretávajú aj s plánmi Európskej komisie, bude komentovať Lívia Vašáková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Celý tento blok bude moderovaný Pavlom Szalaiom (euractiv.sk).


Michal Šnobr

poradca skupiny J&T v energetike a oblasti kapitálových trhov

Michal Šnobr je absolventom ČVUT Praha, odboru Ekonomika řízení stavebnictví. Má viac ako dvadsať rokov skúseností na kapitálovom trhu, kde pôsobí od druhej vlny kupónovej privatizácie. Bol spoluzakladateľom úspešnej maklérskej spoločnosti AKRO Capital. Od roku 1998 pôsobí ako externý poradca finančnej skupiny J&T, kde sa intenzívne venuje energetike. Je tiež aktívnym súkromným investorom, minoritným akcionárom ČEZ a dlhodobo sa podieľa na významných obchodoch skupiny J&T nielen v energetike.

Dnes sa okrem energetiky venuje aj vlastnému podnikaniu v oblasti cestovného ruchu, správe a investíciám do nehnuteľností vrátane vlastnej developerskej činnosti, poľnohospodárstvu a tiež výrobe kontajnerových stavieb. Vlastní JRC Czech, a.s. – najväčšieho maloobchodného predajcu videohier, konzol a príslušenstva v ČR a na Slovensku.

Je spoluzakladateľom a významným donátorom Nadácie človek človeku, ktorá podporuje projekty v oblasti výchovy, vzdelávania, športu, zdravotnej starostlivosti a využitia voľného času detí a mládeže, zároveň poskytuje pomoc aj hendikepovaným a sociálne znevýhodneným ľuďom.


Lívia Vašáková

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

Ing. Lívia Vašáková PhD. pracuje ako vedúca sekcie ekonomických a sociálnych politík na Zastúpení Európskej komisie na Slovensku. Predtým pôsobila na generálnom riaditeľstve pre energetiku v Európskej komisii v Bruseli. V roku 2016 ju Euractiv.sk portál označil za najvplyvnejšiu ženu slovenskej energetiky. Študovala na Ekonomickej univerzite v Bratislave, univerzite Johannesa Keplera v Linzi, Rakúsko; Ludwig-Maximilian univerzite v Mníchove, Nemecko; univerzite v Aix-en-Provence vo Francúzsku a na univerzite v Ľubľane v Slovinsku. Takisto má diplom z postgraduálneho štúdia na Europa-Kolleg v Hamburgu a ukončila PhD štúdium na Univerzite Komenského v Bratislave.


Igor Paško, B.S.B.A.

OKTE, a.s.

Igor Paško pôsobí v energetike od roku 2006. Začínal v spoločnosti Západoslovenská energetika, a.s. Po unbundlingu a vzniku novej obchodnej spoločnosti bol presunutý do ZSE Energia na úsek nákupu energií, kde pracoval ako vedúci Back Office nákupu energií. V súčasnosti pôsobí v spoločnosti OKTE, a.s.





MAG. STEFAN MOIDL

IG Wind Power Rakúsko

Stefan Moidl vyštudoval biológiu. Po rokoch práce pre WWF začal podnikať v energetike ako vlastník Technického úradu pre biologické a manažérske poradenstvo. V IG Windkraft pôsobí od roku 2005, kedy bol zodpovedný za Public Relations a udržiavanie kontaktov s politikmi a štátnou správou. Od roku 2010 v asociácii pôsobí ako výkonný riaditeľ.




MIROSLAV KUBINEC

Solarenergia, s.r.o.

Miroslav Kubinec pôsobí ako elektrotechnik od roku 2006. V roku 2011 ukončil štúdium na FEI STU BA, program Výroba a rozvod elektrickej energie a začal pracovať v spoločnosti Solarenergia. Aj po štúdiu rozširoval svoju odbornosť ako elektrotechnik na riadenie činnosti alebo na riadenie prevádzky, neskôr aj revízny technik a od roku 2018 získal aj osvedčenie ako stavbyvedúci a stavebný dozor od SKSI pre Technické, technologické a energetické vybavenie stavieb - elektrotechnické zariadenia. Od roku 2014 (s aktualizáciou v r. 2019) vlastní Osvedčenie pre inštalatérov fotovoltických a slnečných tepelných systémov.


KAREL HIRMAN

PS/Spolu

Karel Hirman vyštudoval ťažbu ropy a plynu. Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre. Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove. Bol aj externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert na energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana. Je členom Správnej rady SFPA a podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu. V koalícii PS/Spolu je odborným gestorom energetickej časti pripravovaného predvolebného programu.


IVAN ŠTEFANEC

KDH

Ivan Štefanec pochádza z Považskej Bystrice. Absolvoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave a Rochester Institute of Technology v New Yorku. Ako generálny riaditeľ pracoval v spoločnosti Coca-Cola a neskôr pôsobil aj ako splnomocnenec vlády pre zavedenie eura. V rokoch 2006 – 2014 bol poslancom NR SR, aktuálne pôsobí už druhé volebné obdobie v Európskom parlamente.




EDUARD HEGER

OĽaNO

Eduard Heger absolvoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Po škole pracoval ako manažér a od roku 2007 podniká. S rodinou mal možnosť zostať žiť v USA, no rozhodol sa žiť na Slovensku. Je kresťanským aktivistom a od roku 2016 aj poslancom NR SR, kde sa aktívne zaujíma o ekonomické témy, ale aj o tému obrany.






KAROL GALEK

SAS

Karol Galek vyštudoval hydrogeológiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a Obnoviteľné zdroje v strednej a východnej Európe na Technickej univerzite vo Viedni. Dlhé roky pracoval v oblasti fotovoltiky a v rokoch 2010 – 2016 bol koordinátorom projektov cezhraničnej spolupráce v Energiepark Bruck/Leitha. Od roku 2016 je poslancom NR SR, kde medzi jeho hlavné témy patrí práve energetika.



JOSEF NOVÁK

Vystudoval doktorský stupeň v oboru aplikované a krajinné ekologie na Universitě Karlově v Praze, kde se věnoval environmentálním aspektům turistického ruchu na horské ekosystémy. Poté začal pracovat v neziskovém sektoru v oblastech udržitelného rozvoje měst a obcí, monitoringu životního prostředí a ekologické stopy. V roce 2013 spoluzaložil neziskovou organizaci CI2, o. p. s., ve které je v pozici ředitele dodnes. Zabývá se zde otázkami změny klimatu a její popularizace, stanovováním uhlíkové stopy a adaptacemi měst na změnu klimatu. Pochází z Krkonoš, je ženatý a má dvě děti.

PETR KOTRBA

Ve společnosti Fronius Česká republika s.r.o. v divizi Solar Energy působím od roku 2010. Zpočátku jako technická podpora pro výrobky solární elektroniky. Nyní zde pracuji jako technicko obchodní poradce.






Registračný poplatok je 139 eur bez DPH a zahŕňa vstup, občerstvenie a obed. 

Členovia SAPI majú 30% zľavu. 


Generálny partner




Hlavní partneri




Mediálni partneri




Ďalšie detaily budeme zverejňovať priebežne. Tešíme sa na vás.

Komentáre

Súvisiace

SAPI Biznis Tuesday o veternej energii na Slovensku

Pridajte sa k nám a preskúmajte trh s veternou energiou a potenciál jej rozvoja na Slovensku. Toto exkluzívne podujatie poskytne komplexný prehľad o súčasnom stave, výzvach a príležitostiach v sektore veternej energetiky na Slovensku.

19. 02. 2024VIAC

 

SAPI ENERGY CONFERENCE 2024

Pozývame Vás na 14. ročník SAPI Energy Conference, ktorá sa uskutoční 22. a 23. mája v Hoteli Senec****.

01. 02. 2024VIAC

 

SAPI Biznis Tuesdays o recyklácii FV panelov na Slovensku

Ďalší odborný seminár zo série SAPI Biznis Tuesdays bude zameraný na tému recyklácie vyradených FV panelov v kontexte slovenskej legislatívy a praxe.

25. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek