Podpora z projektu Zelená domácnostiam II je otvorená pre všetky zariadenia

SAPI
19. 02. 2021



Zásobníky projektu Zelená domácnostiam II sú otvorené a domácnosti môžu naďalej podávať žiadosti o poukážky na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Od začiatku februára 2021 Slovenská inovačná a energetická agentúra doručila domácnostiam 1 727 poukážok v hodnote viac ako 3,4 milióna €.

„Aktuálne evidujeme 2 300 ďalších žiadostí v hodnote 6  miliónov €. Tieto prostriedky sú už pre domácnosti zarezervované a čakajú na vydanie poukážok. K dispozícii sú voľné ešte ďalšie 3 milióny €. Poukážku postupne získajú všetci, ktorí žiadosti zaregistrujú,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Poradie svojej žiadosti môžu domácnosti sledovať v zásobníku a na inštaláciu sa pripraviť. Do vydania poukážky môžu v zaregistrovanej  žiadosti zmeniť napríklad výrobcu zariadenia. Na inštaláciu zariadení majú domácnosti tento rok predĺženú lehotu až 5 mesiacov od vydania.

„Aj zavedením systému tzv. zásobníkov sa podarilo zabezpečiť, že podporu môže využiť každý, kto požiada a splní podmienky. V tohtoročných zásobníkoch sú  všetky aktuálne zostávajúce finančné prostriedky z projektu Zelená domácnostiam II. Priebežný stav zásobníkov je možné sledovať online na stránke zelenadomacnostiam.sk,“ zdôraznil P. Blaškovitš.

Nové poukážky sú vydávané postupne v závislosti od toho, koľko poukážok je v obehu, teda podľa toho, ako sú podávané žiadosti o preplatenie poukážok k už dokončeným inštaláciám. „Vďaka národnému projektu Zelená domácnostiam II sú spokojné nielen úspešné domácnosti, ale aj podnikateľské prostredie, ktoré má možnosť fungovať aj v čase všetkých pandemických opatrení,“ uviedol Peter Blaškovitš. „Od roku 2019 bolo prostredníctvom projektu z  európskych prostriedkov podporených 11 354 nových zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v celkovej hodnote 22,7 milióna €,“ doplnil P. Blaškovitš.

Výška podpory závisí od inštalovaného výkonu zariadenia. Maximálny príspevok na tepelné čerpadlá je 3 400 €, pri slnečných kolektoroch je to 1 750 € a po 1 500 € môžu získať domácnosti na inštalácie fotovoltických panelov a kotlov na biomasu. Celkom je v projekte na podporu inštalácií určených 37 miliónov €.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) je štátnou príspevkovou organizáciou, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo hospodárstva SR. SIEA poskytuje špecializované činnosti v oblasti energetiky a inovácií, pôsobí ako sprostredkovateľský orgán a implementačná agentúra pre štrukturálne fondy EÚ a zároveň plní úlohy technologickej agentúry.

Kontaktné údaje:
Stanislav Jurikovič
manažér komunikácie

Slovenská inovačná a energetická agentúra
Tel.: 0907/857 678
E-mail: stanislav.jurikovic@siea.gov..sk
Web:
www.siea.sk

Komentáre

Súvisiace

SAPI vyzýva MH SR, aby umožnilo vydávania poukážok do programu Zelená domácnostiam

Štát doteraz nezačal vydávať poukážky na inštalácie realizované od 30. októbra 2023. Poukážky pritom SIEA sľubovala na stránkach programu Zelená domácnostiam vydať v priebehu prvého kvartálu 2024. Podľa informácií Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) sa má čakať na finálne schválenie Ministerstvom hospodárstva SR (MH SR).

10. 04. 2024VIAC

 

SIEA aktualizovala podmienky Zelenej domácnostiam, dotknú sa najmä bytových domov

SIEA začiatkom týždňa zverejnila aktualizované podmienky programu Zelená domácnostiam.

31. 01. 2024VIAC

 

Príprava novej Zelenej domácnostiam napreduje, prináša hneď niekoľko zmien

SIEA koncom minulého týždňa uviedla, že všeobecné podmienky podpory v rámci projektu Zelená domácnostiam budú zverejnené 30. októbra.

26. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek