Podnetný názor na podporu OZE

Pavel Šimon
24. 03. 2015



Denník Energia.sk uverejňuje názory rôznych zainteresovaných v energetike. Teraz zverejnil názor Pavla Širokého z Greenpeace Slovensko - Názor: Pavol Široký: Problémom nie sú OZE, ale nastavenie podpory. Zo stránky citujem: "Najčastejším argumentom politikov na Slovensku proti OZE je deformácia trhu. „Neuvedomujú si pritom, že klasické konvenčné zdroje ako jadro, uhlie, ale aj zemný  plyn boli desiatky rokov a stále sú dotované. Vtlačiť do tohto systému malé decentralizované zdroje nie je možné bez podpory štátu, garantovaného pripojenia do siete alebo finančnej podpory,“ dodal.

Problémom je podľa Širokého tiež verejná debata a mediálny obraz o OZE. Nedostatočne sa hovorí o regulácii, nastavení výkupných cien či pravidlách udržateľného využívania zelených zdrojov. „Vyťahujú sa negatívne príklady a vina sa hádže na OZE ako také, nie na regulačné orgány, ktoré majú kontrolovať a upravovať seriózne fungovanie systému,“ uzavrel."

A musím povedať - má pravdu. Zápasíme s tým prakticky od vzniku SAPI. Niečo sa nám podarilo zmeniť, na inom stále pracujeme.

Zdroj: energia.dennikn.sk

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek