Pavol Poláček: Vyhlášky sa menia, g-komponent ostáva

Ivana Kukanová
23. 02. 2017



Cenová regulácia prežíva veľmi turbulentné obdobie. Cenové rozhodnutia a vyhlášky sa menia, zrušujú a vracajú späť. Ako právnici sa len nestačíme diviť, čo všetko sa ešte dá a môže. Veľmi rýchlo sa mení aj cenová vyhláška pre oblasť elektroenergetiky. Pôvodnú vyhlášku z roku 2013 nahradila nová vyhláška z roku 2016 a tú ešte novšia vyhláška z roku 2017, ktorá má za cieľ vrátiť právnu úpravu späť do stavu podľa pôvodnej vyhlášky z roku 2013. Aký vplyv majú tieto zmeny na g-komponent?

Nová cenová vyhláška

V júni 2016 ústavný súd rozhodol, že právna úprava g-komponentu je protiústavná. Napriek jasnému súdnemu rozhodnutiu všetko aj naďalej fungovalo ako predtým a distribučné spoločnosti spokojne pokračovali vo vystavovaní faktúr.

Túto situáciu mohla pomerne jednoducho vyriešiť nová cenové vyhláška, ktorú Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zverejnil v roku 2016. Pri čítaní nových ustanovení ohľadom g-komponentu sme museli iba konštatovať, že mohli byť upravené aj zrozumiteľnejšie, avšak formálne im nemáme čo vytknúť. V praxi ale nová vyhláška nič nevyriešila a problém s g-komponentom pretrváva.

Celý článok si môžete prečítať tu: http://energia.dennikn.sk/redakcny-komentar/elektrina-a-elektromobilita/vyhlasky-sa-menia-g-komponent-ostava/22876/

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek