O začatí prešetrovania energetických káuz Európskou komisiou píšu viaceré médiá

Veronika Galeková
11. 03. 2016



4.3.2016 sa uskutočnila mimoriadna tlačová beseda SAPI, na korej sme informovali o aktuálnom postupe Európskej komisie, ktorá začala prešetrovať Slovensko pre viaceré energetické kauzy. Viaceré média o tom informovali:

Energie-portal.sk:

"Vo štvrtok 3. marca prišiel oficiálny list Európskej komisie, ktorá po ročnom vyhodnocovaní dôkazov začína v rámci svojho systému EU Pilot oficiálne prešetrovať či Slovensko neporušilo európsku legislatívu v troch energetických kauzách: Európska komisia sa každý rok zaoberá rozsiahlym počtom konaní vo veci možného porušovania práva EÚ. „EU Pilot“ je určený na to, aby sa zaoberal žiadosťami o informácie a sťažnosťami občanov a podnikov v súvislosti s otázkou správneho uplatňovania práva EÚ. Objasnenia alebo riešenia musia členské štáty poskytovať v krátkom časovom rámci, ako aj nápravné opatrenia, aby sa porušovanie práva EÚ napravilo. Tento proces predchádza spusteniu oficálneho konania voči členskému štátu (tzv. infringement). Odpovede je štát povinný poslať do 10 týždňov, Európska komisia má taktiež 10 týždňov na vyhodnotenie. Ak odpovede nie sú uspokojivé, potom môže začať infringement a ten sa môže skončiť žalobou na Súdnom dvore." Viac na: http://www.energie-portal.sk/Dokument/sapi-europska-komisia-zacala-presetrovat-energeticke-kauzy-na-slovensku-102863.aspx

energia.dennikn.sk:

"Len pred troma týždňami sme informovali o tom, že Európska komisia začala vyšetrovať transpozíciu smerníc a nariadenia 3. energetického balíka do našej legislatívy. Brusel žiadal vysvetliť mnohé ustanovenia týkajúce sa tzv. unbundlingu predovšetkým v oblasti plynárenstva, nezávislosti a právomocí národného regulačného úradu aj ochrany spotrebiteľov. Podrobnosti sa dočítate tu.

Problémy sa však nakopili aj pri obnoviteľných zdrojoch.

„Komisia dostala niekoľko sťažností na rôzne aspekty týkajúce sa legislatívy EÚ v oblasti obnoviteľných zdrojov. Oddelenia Komisie sú v kontakte so slovenskými orgánmi,“ potvrdil pre náš portál hovorca EK Ricardo Cardoso.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vo štvrtok obdržala list z Bruselu, že prešetrovanie vo fáze EU Pilot je spustené aj vo veci zavedenia G-komponentu, minuloročného odobratia podpory výrobcom energie z OZE/KVET a pre netransparentnú reguláciu v odvetví, konkrétne "stop stav" pre pripájanie nových výrobných zdrojov do distribučných sústav.

Riaditeľka SAPI Veronika Galeková považuje prešetrovanie Komisie v tejto veci za pozitívny krok „Je zrejmé, že nie všetko je v súlade s európskymi smernicami a pravdepodobne aj s našimi zákonmi,“ uviedla v piatok na tlačovej konferencii.

Podľa Pavla Poláčka z advokátskej kancelárie Semančín Poláček nemôžeme oblasť energetiky vnímať iba v lokálnom kontexte, ale aj z pohľadu celej škály európskych záväzkov. „Je treba otvorene povedať, že obnoviteľné zdroje energie sú na Slovensku pod enormným regulačným tlakom, ktorý ohrozuje nie len konkrétnych výrobcov, ale aj celý sektor a bráni jeho rozvoju. Cieľom regulátora a iných orgánov verejnej moci by malo byť energetický trh regulovať a nie ničiť,“ povedal advokát pre náš portál."

http://energia.dennikn.sk/dolezite/obnovitelne-zdroje/na-krku-mame-dalsie-vysetrovanie-eu-v-energetike/19417/

Čas.sk:

"Informovali o tom v piatok (4. 3.) na tlačovej besede predstavitelia Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková a Pavel Šimon, ako aj konateľ Asociácie výrobcov elektriny malých vodných elektrární Vladimír Mendel. "Vo štvrtok 3. marca prišiel oficiálny list Európskej komisie, ktorá po ročnom vyhodnocovaní dôkazov začína v rámci svojho systému EU Pilot oficiálne prešetrovať, či Slovensko neporušilo európsku legislatívu v troch energetických kauzách," spresnila riaditeľka SAPI Galeková. Ide o kauzu podľa SAPI nezákonného odobratia podpory výrobcom elektriny z obnoviteľných zdrojov energií (OZE), kauzu zavedenia poplatku nazývaného G-komponent a kauzu tzv. stop-stavu distribučných spoločností. Európska komisia sa podľa Galekovej každý rok zaoberá rozsiahlym počtom konaní vo veci možného porušovania práva EÚ. "EU Pilot je určený na to, aby sa zaoberal žiadosťami o informácie a sťažnosťami občanov a podnikov v súvislosti s otázkou správneho uplatňovania práva EÚ," ozrejmila. Objasnenia alebo riešenia musia členské štáty poskytovať v krátkom časovom rámci, ako aj nápravné opatrenia, aby sa porušovanie práva EÚ napravilo. Tento proces predchádza spusteniu oficiálneho konania voči členskému štátu (tzv. infringement)." http://www.cas.sk/clanok/372812/europska-komisia-zacala-presetrovanie-pozru-sa-na-tri-energeticke-kauzy-na-slovensku/

Sme.sk:

BRATISLAVA. Európska komisia začala Slovensko prešetrovať. Brusel k tomu pristúpil po ročnom vyhodnocovaní a Slovensko zaradil do svojho systému EU Pilot. To v praxi znamená, že Brusel začína prešetrovať, či Slovensko neporušilo európske pravidlá v troch energetických kauzách. Ak zistí porušenie pravidiel, Európska komisia môže Slovensko zažalovať. Takúto informáciu ešte vo štvrtok od Európskej komisie dostala Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov. Problémy podľa nej majú byť v troch oblastiach. Ide o zavedenie poplatku, ktorý sa nazýva G-komponent, nezákonné odobratie podpory výrobcom energie a netransparentná regulácia, konkrétne "stop stav" pre pripájanie nových výrobných zdrojov do distribučných sústav. G-komponentom je poplatok,ktorý musia výrobcovia elektriny platiť prenosovej sústave, respektíve distribučným spoločnostiam za to, že do siete dodávajú energiu. Riaditeľka asociácie Veronika Galeková považuje prešetrovanie Komisie v tejto veci za pozitívny krok. „Je zrejmé, že nie všetko je v súlade s európskymi smernicami a pravdepodobne aj s našimi zákonmi,“ konštatovala Galeková v piatok na tlačovej konferencii. http://ekonomika.sme.sk/c/20109071/slovensku-hrozi-problem-brusel-ho-zacat-presetrovat.html#ixzz42aMlKNIL  

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek