Negatívna štatistika: Slovensko dotuje viac fosílnu energiu ako OZE

SAPI
10. 02. 2022



Tému podpory OZE na Slovensku opäť otvoril ÚRSO, keď avizoval zmeny. Ako sme už písali v minulotýždňovom spravodaji, po novom by sa mali OZE podporovať v investičnej fáze, teda nie prostredníctvom výkupných cien, ako tomu bývalo doteraz. O podpore OZE sa však hovorí aj na európskej úrovni, nie vždy sú však správy pozitívne. Podľa správy Európskeho zdroja audítorov dostáva fosílna energia v pätnástich krajinách vrátane Slovenska, viac dotácií, než obnoviteľné zdroje, čo nie je príliš lichotivé. V Únii ako celku však našťastie dotácie pre obnoviteľné zdroje prevyšovali dotácie pre fosílne palivá. Podľa audítorov nie je zdaňovanie energií v súlade s klimatickými plánmi únie. Uhlie je zdanené priemerne 2,9 eurami na MWh vyrobenej energie. Zemný plyn, ktorý spôsobuje menej emisií, až 7 eurami na MWh. Podobné je to pri palivách využívaných v doprave – skvapalnený plyn je zaťažený nižšou daňou, než napríklad čistý biobenzín alebo elektrina. Odpoveďou by mal byť balík Fit for 55, ktorý zavádza nové daňové sadzby na základe energetického obsahu a klimatických vlastností, ktoré majú zvýhodniť čistejšie alternatívy. Druhou časťou je zrušenie zvýhodneného zaobchádzania s niektorými odvetviami alebo palivami a rozšírenie rozsahu pôsobnosti smernice.

Komentáre

Súvisiace

Aké zmeny možno očakávať v ÚRSO po nástupe nového vedenia?

S novým vedením Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a nástupom Jozefa Holjenčíka do pozície predsedu bolo možné očakávať zmeny na slovenskom trhu s energiami. O tom, čomu sa bude ÚRSO v dohľadnej dobe venovať a aké nástroje plánuje využiť na reformu trhu, viedol nový predseda rozhovor s platformou ENERGOKLUB.

04. 01. 2024VIAC

 

SAPI: Nový predseda ÚRSO musí mať jasnú a progresívnu víziu smerovania slovenskej energetiky

Po expresnom odvolaní Andreja Jurisa z pozície predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude súčasná vláda hľadať vhodnú náhradu. Nový predseda môže nadviazať na dobrú prácu svojho predchodcu, ktorý priniesol transparentné riadenie a progresívny prístup.

05. 12. 2023VIAC

 

Európska komisia predstavila svoje odporúčania na riešenie energetickej chudoby

O tom, že ÚRSO predložilo vláde návrh definície energetickej chudoby, sme informovali už v septembri. Koncom októbra však svoje odporúčania na boj proti energetickej chudobe vydala aj Európska komisia.

09. 11. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek