Lokálny zdroj a aktívni odberatelia - kedy sa presadia na Slovensku?

Ivana Kukanová
24. 08. 2017



Do slovenskej energetiky prichádzajú nové spôsoby ako rozvíjať obnoviteľné zdroje, ktoré by boli finančnej udržateľné. Asociácia SAPI chce presadiť koncept lokálneho zdroja, vďaka ktorému by si domácnosti aj firmy mohli ľahšie vyrábať elektrinu pre vlastné potreby. EÚ ale ide ešte ďalej – aktívni odberatelia a miestne komunity by elektrinu mohli aj predávať.

Už takmer štyri platí u slovenských distribútorov elektriny stop stav, ktorý bráni pripájaniu nových zdrojov s inštalovaným výkonom nad 10 kW do sústavy. Údaje zverejnené regulačným úradom potvrdzujú, že v posledných rokoch rastie podiel výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov (OZE) pomalšie než v predchádzajúcom období.

Podiel elektriny z OZE dosiahol vlani 21,92 % na celkovej výrobe elektriny a 19,99 % na jej celkovej spotrebe. K vlaňajšiemu zdanlivo skokovému nárastu prispela ročná strata podpory, ktorá v roku 2015 postihla viac ako 1000 výrobcov elektriny a spôsobila vtedy zníženie výroby alebo úplné odstavenie viacerých zariadení. Celý článok si môžete prečítať tu.

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek