Komunitná energetika sa u našich susedov teší čoraz väčšej obľube

SAPI
11. 05. 2022



V susednej Českej republike rastie záujem o energetické komunity. Tento nárast je viditeľný v hlavnom meste Praha, kde Pražské spoločenstvo obnoviteľnej energie (PSOE) registruje za posledný mesiac zvýšený záujem o pripojenie sa do komunity až o 38 %. Nárast záujmu môže byť spojený so zvyšujúcimi sa cenami energií a konfliktom na Ukrajine, ktorý v mnohých ľuďoch vzbudzuje záujem o obnoviteľné zdroje, pretože v nich vidia záruku dodávok energií za prijateľné ceny. Primárnym zdrojom energie v týchto komunitách je solárna energia. Fotovoltické elektrárne sú v rámci energetických komunít inštalované na strechách mestských budov a domácností. V Česku panuje očakávanie, že energetické komunity sa budú čoraz viac rozširovať aj do ostatných miest republiky. Na Slovensku stále čakáme na zakotvenie a definovanie konceptu energetických komunít do legislatívy. 

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek