Európske solárne dniEurópske solárne dni

SAPI
02. 05. 2012



SAPI už druhýkrát organizuje podujatia na podporu väčšieho využívania slnečnej energie, tento rok s prispením Západoslovenskej energetiky a.s. a firmy SGE. Začne to infostánkom na bratislavskom Kamennom námestí vo štvrtok 3. mája od 14:30 do 18:30. Všetci malí aj veľkí sú u nás vítaní! O tom, že slnečné lúče môžu poháňať dopravné prostriedky či nabíjať mobilné telefóny sa budú môcť záujemcovia presvedčiť už zajtra (3. mája) popoludní na bratislavskom Kamennom námestí. Infostánok prezentujúci rôzne spôsoby využívania solárnej energie tu otvorí Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI) s podporou Západoslovenskej energetiky a.s. „Akcia je súčasťou Európskych solárnych dní, ktoré prebiehajú od 1. do 15. mája,“ uviedla Veronika Galeková, výkonná riaditeľka SAPI. „Tradícia tohto podujatia sa začala pred desiatimi rokmi v Rakúsku a už druhýkrát sa k nim pripojilo aj Slovensko a naša asociácia. Zámerom solárnych dní je predstaviť verejnosti slnko ako perspektívny a ekologický zdroj energie.“
V rámci Európskych solárnych dní bude prebiehať na celom Slovensku množstvo prednášok, besied a praktických prezentácií venovaných slnečnej energií: napríklad vysokoškolské prednášky v Košiciach alebo dni otvorených dverí priamo v solárnych zariadeniach (strešná elektráreň Martifer Solar v
Bratislave, zemné elektrárne Energie Park Bruck a. d. Leitha v Čakanoch a v Markušovciach). Záujemcovia môžu navštíviť takisto výrobcu solárnej techniky, firmu Fronius v Trnave.
V minulých dňoch si svetová verejnosť zhodou okolností pripomenula 26. výročie od černobyľskej tragédie a rok od havárie v jadrovej elektrárni Fukušima. Na rozdiel od jadrovej energie využívanie slnka nespôsobilo žiadne katastrofy ani zdravotné komplikácie. Neprodukuje rádioaktivitu, nebezpečný odpad ani kyslé dažde či skleníkové plyny. A na rozdiel od fosílnych palív alebo jadrových materiálov zásoba tejto energie vydrží nepomerne dlhšie a skôr či neskôr ju človek bude využívať v oveľa väčšej miere. Napriek tomu práve nad slnečnou energiou stále visí tieň zbytočných administratívnych a byrokratických prekážok, ktoré bránia jej širšiemu rozvoju.
Zo Slnka dopadá na Zem každý deň 15- až 18-tisíckrát viac energie, než spotrebuje celé ľudstvo. Životnosť našej najbližšej hviezdy sa odhaduje na 4,5 až 5 miliárd rokov. Príďte sa pozrieť a na vlastné oči presvedčiť ako jednoducho a spoľahlivo funguje Slnko. Zásobuje energiou všetok život na Zemi – a rovnako môže dodávať životodarnú energiu aj našej technickej civilizácií.

Program podujatí SAPI:

3. 5. Infostánok, Bratislava, Kamenné námestie, 14:30 – 18:30
4. 5. Deň otvorených dverí, výrobca striedačov Fronius, Trnava, 9:00 – 12:00
6. 5. Deň otvorených dverí Energie Park Bruck a. d. Leitha, zemná elektráreň Čakany, 14:00 – 17:00
12. 5. Deň otvorených dverí, Martifer Solar, strešná elektráreň, Bratislava, 10:00 – 15:00
15. 5. Deň otvorených dverí, zemná elektráreň Markušovce

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek