energiaweb.sk: SOLARIS – keď zaujímavý rozvoj je aj sklamaním

Veronika Galeková
25. 04. 2016



Článok o výstave SOLARIS NITRA 2016 uverejnený na: http://www.energiaweb.sk/2016/04/19/solaris-rozvoj-aj-sklamanie AUTOR: PAVEL ŠIMON V štyroch dňoch minulého týždňa prebehol už štvrtý ročník jedinej slovenskej výstavy zameranej na slnečnú energiu (solárna energetika) a je využitie – SOLARIS Nitra. Hneď na začiatku hodnotenia treba povedať, že to bola výstava úspešná a rozvíja sa. Tento rok mala prvýkrát samostatnú halu. Musím však skonštatovať, že to pre mňa bola aj trochu sklamaním – očakával som väčší záujem najmä na strane zhotoviteľov. Prečo a aká bola výstava si povieme v tomto článku.

Solárna energetika na SOLARIS Nitra – v čom bola výstava dobrá

Okrem faktu, že, prvýkrát v krátkej histórii, boli vystavovatelia v samostatnej hale bolo aj viacero iných pozitív. Sprievodný odborný program pod organizáciou SAPIpriniesol množstvo zaujímavých prednášok. Účasť na týchto prednáškach bola veľká a to i napriek faktu, že celé štyri dni bolo vonku pekné počasie, ktoré skôr lákalo zostať na Slnku. Veľmi dobrou známkou bol aj fakt, že návštevníci na stánkoch jednotlivých vystavovateľov boli pripravený diskutovať konkrétne projekty na realizáciu. Za čas konania výstav SOLARIS sa všeobecná informovanosť značne zvýšila, a často bola aj veľká radosť viesť diskusie s návštevníkmi.

SAPI a SIEA

V centre haly “C” kde sa výstava konala dominovali dva “nekomerčné” stánky – SIEA (Slovenská inovačná a energetická agentúra) a SAPI (Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE). Na oboch stánkoch sa venovali najmä poradenstvu pri inštaláciách – samozrejme každý zo svojho pohľadu priorít. Podstatne väčšiu plochu však mali stánky jednotlivých komerčných spoločností – zväčša inštalatérov a zhotoviteľov. Vynímočná medzi nimi bola firma Fronius, ktorá na výstave bola ako jediný čistý výrobca a dodávateľ technológií.

Fronius – Vy ste 24 hodín Slnka

SOLARIS Fronius fs
Solárna energetika v podaní Froniusu
Fronius so svojou radou striedačov Symo Hybrid a Fronius Energy Package prinášajú program “Osobné úložisko elektriny pre 24 hodín Slnka”. Je to Fronius vízia ako bude energia dodávaná v nasledujúcich dekádach. Fronius Symo Hybrid je srdcom úložiska “Fronius Energy Package“. S výkonom od 3,0 kW do 5.0 kW a troma fázami dovoľuje uložiť prebytky slnečnej energie z fotovoltiky do “Fronius Solar Battery”. Na stánku firmy sme diskutovali aj budúcnosť spolupráce Fronius a TESLA s ich PowerWall. Tá má už svoje rámce, len treba počkať na doriešenie viacerých technických detailov. Aj ja sa na to teším.

Ďalší vystavovatelia

Medzi ďalšími vystavovateľmi boli najmä zhotovitelia v programe Zelená domácnostiam, ktorí al riešia aj fotovoltické a solárne systémy pre firmy alebo úplne bez štátnej podpory. Patrí k nim bSpot s.r.o., GEEA s.r.o. alebo Solarity Slovakia a NWT. Pozitívne bolo aj, že fotovoltika bola zastúpená aj v halách A a B.

Teplo a elektrina zo Slnka, monitoring energie aj veľkosklad

Solárna energetika v praxi
Ostrovný systém, teplo, meranie a monitoring – to všetko je solárna energetika
To všetko bolo na ploche jedného vystavovateľa – Solárny dom, s.r.o.  Tí ukázali, že Slnko na streche stále veľmi dobre a efektívne môže vyrábať teplo – či ak podpora kúrenia, alebo pre teplú úžitkovú vodu. Prezentovali aj najpoužívanejšie ostrovné technológie – celú radu od “Victronu”. Veľmi zaujímavé bolo aj meranie energií – od elektriny, cez plyn až k vode.

Sprievodný odborný program

SAPI aj tento rok organizovala prednáškový program. Aj EnergiaWeb mal svoje zastúpenie s prednáškami o tom fotovoltike pre domácnosti ale aj o tom čo by si mali zhotovitelia ošetriť. SIEA v dvoch prednáškach ukázala program Zelená domácnostiam a najmä akým chybám sa pri spustení ďalšieho kola (pravdepodobne medzi májom a júnom) vyhnúť. Viacerí zhotovitelia, členovia SAPI, prispeli svojimi praktickými skúsenosťami k zvýšeniu povedomia o dobrej inštalácii – či už ako hybridnej, alebo ako zvýšiť návratnosť systému. Atraktívna bola prednáška o povinnostiach dovozcov (výrobcov) pri uvádzaní výrobkov na slovenský trh z pohľadu novely zákona o odpadoch, ale aj Kórejskej obchodnej komory na Slovensku. Jednotlivým prednáškam sa postupne budeme venovať viac v samostatných článkoch.

Keď sa výstava aj záujem zväčšil – prečo sklamanie?

No má to jednoduchý dôvod: program Zelená domácnostiam má za sebou už dve výzvy (december 2015 a február 2016). Pravdepodobne na konci nasledujúceho mesiaca bude vyhlásené ďalšie kolo. K 1. 4. je v programe Zelená domácnostiam registrovaných 509 zhotoviteľov fotovoltických zariadení a 453 zhotoviteľov slnečných tepelných systémov. Pre necelých 3 300 inštalácií pre všetky 4 technológie – ZelenaDomacnostiam.sk/sk/stav-cerpania/:
2. 2. 2016 FOTOVOLTICKÉ PANELY SLNEČNÉ KOLEKTORY TEPELNÉ ČERPADLÁ KOTLY NA BIOMASU
Počet vydaných poukážok 1129 1316 540 231
Pre fotovoltiku je to niečo cez 2 inštalácie na jedného zhotoviteľa, pri slnečných kolektoroch necelé 3 zariadenia na firmu. Dost by som očakával vyšší záujem o oslovenie pomerne vysokého počtu návštevníkov takejto špecializovanej výstavy. Zhotovitelia mohli (a priebeh výstavy s návštevami na stánku to dokazovali) očakávať ľudí, ktorí chcú riešiť realizácie pomerne skoro. Samozrejme boli aj návštevníci, ktorí sa “len” orientujú a ešte nevedia či vôbec program a Slnko využiť.

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek