Energetiku čakajú zásadné zmeny

Veronika Galeková
10. 08. 2012



(Tlačová správa z odborného seminára Fotovoltika na Slovensku v roku 2013)
Najbližšie roky prinesú do energetiky zásadné zmeny – prechod od centralizovaných sietí k lokálnym , a tiež čoraz väčší záujem spotrebiteľov o energetickú sebestačnosť. Hybnou silou tohto procesu je narastajúci vplyv fotovoltiky a ďalších obnoviteľných zdrojov energie. Aj takéto posolstvo vyplynulo z praktického seminára Fotovoltika na Slovensku v roku 2013, ktorý 4. októbra v Bratislave usporiadala Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu.

Okrem predstaviteľov fotovoltického odvetvia prijali pozvanie aj zástupcovia dvoch distribučných spoločností – Západoslovenskej energetiky a Východoslovenskej distribučnej – a tiež Juraj Novák, hlavný štátny radca Ministerstva hospodárstva SR.

Seminár potvrdil trend, ktorým sa bude uberať energetika v nasledujúcich rokoch: V elektrickej sieti bude pribúdať stále viac menších zdrojov a tým sa bude meniť jej architektúra. Tomuto vývoju pomáhajú dva významné faktory. Prvým je rast ceny za elektrickú energiu, ktorá už dnes na Slovensku patrí k najvyšším v Európe. Druhým faktorom je naopak pokles cien technológií v oblasti fotovoltiky a obnoviteľných zdrojov energie vôbec.

„Do roku 2020 nastanú procesy, na ktoré by sme mali byť pripravení. Pýtam sa, či robíme všetko preto, aby sme potom nestrácali peniaze, čas a hlavu,“ uviedol v diskusii člen výboru SAPI Marcel Šúri a riaditeľ spoločnosti Geomodel Solar.

Rovnako odborné poznatky potvrdzujú, že nie je ani najmenší dôvod zaraďovať slnečnú energiu medzi takzvané „nepredikovateľné obnoviteľné zdroje energie“. Naopak, intenzitu slnečného žiarenia, a teda aj výkon fotovoltických zariadení a ich vplyv na prenosovú sústavu možno predpovedať rovnako spoľahlivo ako počasie, dokonca v 15-minútových intervaloch, keďže obe predpovede vychádzajú z rovnakej metodiky.

Témou odborného seminára boli aj ostrovné riešenia či net metering ako v Európe rozširujúca sa forma podpory malých fotovoltických zariadení. Zakladá sa na jednoduchom princípe, keď producent odovzdá do siete prebytok vyrobenej elektriny bezplatne, má však možnosť rovnaké množstvo energie zo siete odobrať.

„Prišlo viac než 90 účastníkov, čo nás úprimne teší a rozhodne motivuje, aby sme pripravili aj ďalší, v poradí tretí ročník tohto podujatia. Zároveň to potvrdzuje úprimný záujem firiem a jednotlivcov na rozvoji tohto odvetvia a ich ekologické myslenie,“ uviedla výkonná riaditeľka SAPI Veronika Galeková.

Vnímanie fotovoltiky dnes, žiaľ, ovplyvňujú kritické názory, ktoré tomuto odvetviu vyčítajú štedrú podporu v minulých rokoch. Ako však zaznelo na odbornom seminári, štát desiatky rokov podporuje napríklad ťažbu hnedého uhlia alebo jadrovú energetiku. Oproti tomu si fotovoltika vyžaduje relatívne krátkodobú podporu, môže však zohrať dlhodobo významnú úlohu pri riešení aktuálnych problémov – pri pokrývaní energetického dopytu, ale aj pri ochrane životného prostredia a klímy.

Odborný seminár by nebolo možné zorganizovať bez podpory hlavných partnerov seminára, firiem: Envis a Fire energy, partnerov: Geomodel Solar, K-Test a Fronius. Mediálne seminár podporili: Energia.sk, časopis SolarTechnika, Solarninovinky.cz a portál Privatnaenergia.sk

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Správa o stave rozvoja OZE v elektroenergetike za rok 2023 upozorňuje na nedostatočné ambície Slovenska

Správa o stave trhu obnoviteľných zdrojov energie (Slovak Market Outlook for Renewables 2023), ktorú pripravila Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI), naznačuje niektoré pozitívne trendy, no upozorňuje aj na potrebu zvýšenia ambícií Slovenskej republiky v oblasti rozvoja zelených zdrojov.

03. 04. 2024VIAC

 

SAPI Biznis Tuesday o veternej energii na Slovensku

Pridajte sa k nám a preskúmajte trh s veternou energiou a potenciál jej rozvoja na Slovensku. Toto exkluzívne podujatie poskytne komplexný prehľad o súčasnom stave, výzvach a príležitostiach v sektore veternej energetiky na Slovensku.

19. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek