ENERGETICKÁ BEZPEČNOSŤ SLOVENSKA V KONTEXTE VOJNOVÉHO KONFLIKTU V SUSEDNOM ŠTÁTE

23.03.2022

SAPI
16. 03. 2022



Slovenská klimatická iniciatíva

23.3. 2022, o 17:00 , HUB HUB (Mlynské nivy 16, Twin City C)


ENERGETICKÁ BEZPEČNOSŤ SLOVENSKA V KONTEXTE VOJNOVÉHO KONFLIKTU V SUSEDNOM ŠTÁTE


Vysoké ceny energií zasiahli najviac bežných spotrebiteľov a podniky. Ruská invázia na Ukrajine situáciu ešte viac komplikuje. Okrem vysokých cien musíme riešiť aj geopolitické súvislosti. Všetky krajiny závislé na dovozoch energetických surovín z Ruska aktuálne uvažujú, aké majú alternatívy a prehodnocujú svoje energetické stratégie. Slovensko nie je výnimkou. Aké máme možnosti? 

 

·         Ako rýchlo vieme nahradiť plyn za iné zdroje?

·         Ako dosiahnuť energetickú bezpečnosť na Slovensku?

·         Je Green Deal záťaž alebo jasná trajektória?

 

Diskutivať budú:

@Karel Hirman

Jan Karaba

Martin Hojsik


Moderuje: Daniela Pirselova, zakladateľka @CLIMATE CONFERENCE SLOVAKIA, poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Unia miest Slovenska ÚMS


Registrácia na podujatie v HUB HUB: https://bit.ly/3whwOLF


Registrácia online: https://bit.ly/36rpu56



Zo strašiaka obnoviteľných zdrojov, zvyšovania energetickej efektívnosti a úspor sa aj vďaka vysokým cenám a vojne stáva reálna a ekonomicky realizovateľná alternatíva. Doteraz sme boli presvedčení, že transformácia bude ekologická, či klimatická nevyhnutnosť. Dnes sa zdá, že to bude nevyhnutnosť aj politická, bezpečnostná a ekonomická.

Komentáre

Súvisiace

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

 

Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024

Už 16. mája sa v Poprade uskutoční odborné podujatie Monitor protipožiarnej bezpečnosti stavieb 2024, organizované Asociáciou pasívnej požiarnej ochrany SR.

27. 02. 2024VIAC

 

Veterné elektrárne sú kľúčový prvok boja s klimatickými zmenami aj pre Slovensko

Veterné elektrárne sú najlacnejšou cestou v rámci boja s klimatickými zmenami. Podľa energetického think-tanku Ember môžu aj vďaka tomu spolu so solárnymi elektrárňami prispieť až k tretine znižovania emisií CO2, ktoré je potrebné pre dosiahnutie globálneho cieľa zníženia teplôt o 1,5 stupňa do roku 2030.

23. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek