Diskusia: Zelená energia v čase klimatickej krízy

SAPI
07. 06. 2021



SKI v spolupráci so SAPI organizovala v piatok diskusiu pod názvom Zelená energia v čase v čase klimatickej krízy, ktorej sa za SAPI zúčastnil aj riaditeľ Ján Karaba, ktorý predstavil dokument „Kritériá udržateľnosti OZE“. Spolu s ním následne diskutoval aj Karol Galek, Michal Kiča, Martina Paulíková a Pavol Široký. Štátny tajomník Galek ocenil prezentovaný dokument, ktorý v sebe zahŕňa okrem environmentálneho, aj technický a ekonomický aspekt nahliadania na udržateľnosť OZE. Pri fotovoltike navrhol zameranie sa na odkaliská, brown fieldy a prekrytia parkovísk a v prípade veternej energie dal za príklad Rakúsko, kde turbíny v poliach zaberajú málo miesta, no vyrábajú pomerne veľa energie.

Michal Kiča poukázal na problémy s nedostatočne nastaveným regulačným rámcom, hlavne pre malé vodné elektrárne. Štátny tajomník tiež vyhlásil, že MŽP podporuje zvyšovanie podielu nárastu OZE, čo je snáď prvý raz, čo toto odznelo z úst zástupcu ministerstva životného prostredia. Martina Paulíková upozornila na potrebu energetických úspor a energetickej efektivity, pričom úspory a efektivita by mali podľa nej predchádzať všetkému ostatnému.

Sme radi, že sa nám v spolupráci s SKI podarilo túto diskusiu zorganizovať, pretože v SAPI intenzívne pracujeme na povedomí o OZE a želáme si, aby verejnosť vnímala OZE ako nástroj na výrobu čistej energie a nie len ako podnikateľskú príležitosť. Neustále pritom opakujeme, že správne nastavený legislatívny a regulačný rámec a dobre nastavená vládna politika sú pre investorov a developerov veľmi dôležitým signálom, pretože čím lepšie vie štát, čo a ako chce dosiahnuť, tým rýchlejšie môžu vznikať udržateľné projekty OZE.

Komentáre

Súvisiace

Solární energie a akumulace 2024

Dvojdenný formát tohtoročnej konferencie poskytne dostatočný priestor pre diskusiu o komplexných otázkach spojených s výrobou energie.

24. 04. 2024VIAC

 

Nová energetika, nové modely optimalizácie energetických nákladov

Hybridná (prezenčná & virtuálna) konferencia smart metering/smart grid (14. ročník)

17. 04. 2024VIAC

 

Energetické spoločenstvá a zdieľanie elektriny

Energetické spoločenstvá prinášajú pre svojich členov mnohé benefity vo viacerých krajinách Európskej únie. Pomáhajú tlmiť energetické krízy a cenové výkyvy na trhu s elektrinou. Decentralizovaná energetika sa dostala už aj na Slovensko a energetické spoločenstvá je možné vytvárať na úrovni vyšších územných celkov, obcí, malých podnikov a fyzických osôb.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek