Článok SME: Chcete dotáciu na slnečný kolektor? Pozor na týchto špekulantov

Veronika Galeková
27. 01. 2016



Na SME.sk sa objavil článok o vyjadreniach SIEA k špekulantom medzi zhotoviteľmi v programe Zelená domácnostiam. Text článku:

Chcete dotáciu na slnečný kolektor? Pozor na týchto špekulantov

BRATISLAVA. Niektorí zhotovitelia, ktorí sa zapojili do podpory inštalácie malých obnoviteľných zdrojov energie (OZE), vraj zavádzajú slovenské domácnosti. Upozorňuje na to Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá projekt podpory Zelená domácnostiam zastrešuje. "Stále častejšie dostávame podnety upozorňujúce na to, že niektorí zhotovitelia prezentujú zavádzajúce informácie o zariadeniach zaručujúcich úsporu energie a nákladov, ktoré nie je možné v skutočnosti dosiahnuť. Opatrnosť je namieste najmä pri "atraktívnych, jedinečných a bezkonkurenčných“ ponukách,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce agentúry Eduard Jambor.

Môžu ich vylúčiť

Pri zistení klamania či zavádzania slovenských domácností zo strany registrovaného zhotoviteľa môže ho energetická agentúra vylúčiť z okruhu firiem, ktoré získali právo inštalovať malé elektrárničky či teplárničky pre slovenské domácnosti a tým sa zapojili do spomínaného programu podpory. Zhotoviteľ podľa SIEA nesmie v rámci reklamy svojich produktov a služieb uvádzať nepravdivé alebo pravdu skresľujúce údaje. "Všetci oprávnení zhotovitelia projektu Zelená domácnostiam majú rovnaké štandardné možnosti spravovať poukážky prostredníctvom informačného systému. Zároveň majú aj rovnaké povinnosti, ktoré sa zaviazali dodržiavať v zmluve o preplácaní poukážok. V prípade ich porušovania môže byť so zhotoviteľom zo strany SIEA ukončená zmluva,“ zdôraznila generálna riaditeľka agentúry Svetlana Gavorová.

Pýtajú sa na nezmysly

Domácnosti sú v ostatnom období tlačené zo strany zhotoviteľov pod zámienkou zaslania nezávislej individuálnej ponuky aj do poskytnutia detailných informácií, ktoré nie sú povinné poskytovať, napríklad o pozemku.
"Takýto postup vyslovene neodporúčame, tieto údaje netreba zasielať neuvážene a už vôbec nie bez zmluvy s konkrétnym registrovaným zhotoviteľom. Vyplnenie žiadosti nie je pre domácnosť vôbec náročné, len si treba vopred s odborníkmi vybrať vhodné zariadenie,“ dodal Jambor. SIEA domácnostiam odporúča, aby si nechali vypracovať návrh a ponuku aj od konkurenčných zhotoviteľov a k žiadosti o poukážku pristúpili až vtedy, ak majú naozaj všetky potrebné informácie a sú rozhodnuté pre konkrétne zariadenie.

Vyše tisíc záujemcov

Domácnosti dostanú od štátu finančnú podporu na malé OZE v podobe poukážky na tepelné čerpadlá, fotovoltické panely, na kotly na biomasu, na slnečné kolektory či na veterné turbíny. Po udelení poukážky od energetickej agentúry si ju musia domácnosti uplatniť u zhotoviteľov do 30 dní od ich vydania. Na samotnú inštaláciu budú mať domácnosti následne pol roka. Poukážky, ktoré zhotovitelia v určenom termíne neprihlásia, stratia platnosť. SIEA vydala v prvom kole záujemcom o kúpu a inštaláciu malých obnoviteľných zdrojov energií celkovo 1 453 poukážok. V prvom kole projektu Zelená domácnostiam bolo k dispozícii 7 % z celkovej vyčlenenej sumy, ktorá dosahuje 45 miliónov eur. Prvé kolo poskytovania poukážok bolo po štyroch dňoch od začatia poskytovania podpory na malé OZE ukončené. Druhé kolo plánuje agentúra podľa ostatných vyjadrení vyhlásiť v januári. Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR. Link na článok: http://ekonomika.sme.sk/c/20079889/chcete-dotaciu-na-slnecny-kolektor-pozor-na-tychto-spekulantov.html#ixzz3yS9bQYUq Zdroj: SME.sk, SITA  

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek