Ako efektívne a bezpečne skladovať elektrinu? Spýtajte sa nemeckého experta!

SAPI
18. 10. 2018



V Česku rastie záujem verejnosti a firiem o kúpu batérií na skladovanie energie. Základným rozhodnutím je pre investorov predovšetkým voľba kvalitného meniča a správneho typu akumulátora. Vyplatí sa radšej investovať do lítiových batérií alebo do modernej technológie prietokových batérií?

Na túto otázku vám poskytne fundovanú odpoveď popredný svetový expert na batériové a FV systémy Dr. Matthias Vetter, vedúci oddelenia akumulácie energie v nemeckom renomovanom Fraunhoferovom inštitúte. Tento expert vôbec prvýkrát vystúpi v Česku dňa 6. novembra 2018 počas konferencie Smart Energy Forum v Prahe. Vo svojej prednáške sa zameria hlavne na bezpečnosť systémov akumulácie energie.

Najväčšie testovacie centrum batérií na svete

V Nemecku je v súčasnosti inštalovaných viac než 100 000 domácich batérií a tiež niekoľko desiatok veľkokapacitných batérií pre potreby distribučných sietí. Fraunhoferov inštitút sa práve špecializuje na vývoj a testovanie nových typov batériových systémov. Vo svojom odbore patrí k najväčším testovacím centrám na svete.

V súčasnosti sa stále viac presadzuje tzv. využitie vysokonapäťových batérií. Podľa Vettera práve batérie s vysokým napätím umožňujú vyššiu spätnú účinnosť, predovšetkým to platí vtedy, ak sa vyžadujú vyššie výkony batériových systémov. Vysoké napätie znamená nižšiu hodnotu prúdu, čo prispieva k zníženiu strát vnútri batériových systémov a umožňuje použitie menších zbernicových vodičov, čo vedie k zníženiu nákladov.

V laboratóriách Fraunhoferovho inštitútu testuje batériové články, moduly a celkový systém. Tieto testy zahŕňajú elektrické a termické charakteristiky. Spolu s partnermi tiež robí aj nevyhnutné „skúšky batérií pri nesprávnom použití“. 

Bezplatný vstup na najväčšiu výstavu domácich batériových systémov

V rámci veľtrhu riešenia pre energetickú sebestačnosť Smart Energy Forum sa tento rok koná v dňoch  6. – 7. novembra v Prahe sprievodná výstava rezidenčných batériových systémov. Verejnosť má na výstavu BEZPLATNÝ VSTUP (nutnosť on-line registrácie).

Návštevníci výstavy si môžu pozrieť ostrý test batérie HE3DA napájanej solárnym panelom. Viac než 40 vystavujúcich firiem na výstave predstaví  nové technológie  domácich akumulátorov a tiež...

Okrem batériových systémov budú na výstave prezentované vysokovýkonné solárne panely a regulátory spotreby energie. Vôbec prvýkrát tu bude predstavená nová generácia fotovoltických meničov od izraelskej spoločnosti SolarEdge, ktoré dokážu priamo napájať elektromobil. Tento menič získal tento rok hlavnú cenu na prestížnom veľtrhu Intersolar 2018 v Mníchove.

Na výstavu sa môžete prihlásiť on-line (vstup zadarmo)

Na konferenciu sa môžete prihlásiť on-line (spoplatnený vstup)

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek