Akcia 1508 - čierne predpovede nevyšli, aj napriek tomu to veľmi mnohých poškodilo

Pavel Šimon
16. 01. 2016



Portál Energia.sk uverejnil "záverečnú" správu o strate podpory výrobcov elektriny z OZE v roku 2015. Nesie akoby pozitívny názov: "OZE: Čierne scenáre sa pri vlaňajšej strate podpory nenaplnili". Bohužiaľ to znie ako hodne čierny humor. Áno čierne scenáre sa nenaplnili - namiesto odhadovaných 3 500 prišlo o robotu "iba" tak do 500 ľudí. Avšak skúste to povedať im, že je to dobré, lebo ďalších 3 000 nebolo prepustených. A viacerí majitelia fotvoltických, bioplynových, vodný a iných zdrojov siahli na najhoršie dno svojho podnikania. Množstvo z nich zrealizovali elektrárne ako dobrú a slušnú investíciu. Netušiac, že sa zaplietli do hry, ku ktorej nemajú pravidlá. A pravidlá v zákonoch sú len taký voľný výklad čo by mohlo byť keby neboli iné záujmy. Celý článok si prečítate tu. Toto je výňatok:

"Pohľad späť

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vlani opakovane avizovala, že hrozí strata až 3500 pracovných miest. Na snahu o likvidáciu odvetvia upozorňovala na viacerých protestoch, aj v listoch adresovaných predstaviteľom slovenskej vlády či zástupcom Európskej komisie.

S odstupom času sme sa združenia opýtali, koľko pracovných miest bolo v dôsledku straty podpory reálne zrušených a koľko firiem „krachlo“. Riaditeľka asociácie Veronika Galeková uviedla, že odhad 3500 pracovných miest bol vypočítaný podľa údajov o celkovom počte poškodených, pričom so SAPI bolo v kontakte okolo 300 poškodených.

Rezervy aj predaj elektrární

„Väčšina fotovoltikov to napokon ustála vďaka čerpaniu rezervných fondov a za cenu zhoršeného bankového rankingu. Teda za cenu zvýšenia budúcej finančnej záťaže. Okolo 10 fotovoltických elektrární, o ktorých vieme, sa muselo predať za podhodnotenú cenu, len aby sa ich majitelia nedostali do problémov,“ uviedla Galeková.

„Niektorí reštrukturalizovali a znížili počet zamestnancov opäť najmä v materských firmách. V prípade fotovoltických zdrojov išlo o desiatky zamestnancov, hovoríme však len o prípadoch, o ktorých vieme. Je viac než pravdepodobné, že množstvo firiem sa s týmito ťažkosťami potýkalo bez toho, že by ich medializovali,“ dodala.

V prípade solárnych zdrojov tiež došlo k obmedzeniu niekoľkých rozvojových plánov. V okolí Prievidze sa napríklad zrušil investičný projekt za 4 mil. eur.

Najviac trpeli bioplynky

„Najhoršie sa s problémom vyrovnávali bioplynky. Tu prišlo o robotu viac ako 250 poľnohospodárov, najmä na východe Slovenska. Viacerí museli predávať majetok a znižovať stavy, aby boli schopní prežiť,“ podčiarkla Galeková. Poukázala na to, že v okolí Brezna tri bioplynové stanice úplne zastavili výrobu a prepustili zamestnancov. Opätovné naštartovanie čakajú v tomto roku. „Sumárne je to ďalších cca 45 zamestnancov,“ dodala.

Asi 2/3 zo 100 zamestnancov podľa Galekovej prepustilo aj poľnohospodárske družstvo v Matejovciach pri Poprade, ktoré v roku 2013 investovalo do zdroja na spaľovanie bioplynu. Zatiaľ čo v roku 2014 podľa údajov ÚRSO získalo doplatok cez 596 tisíc eur, vlani o túto podporu prišlo."

Ako som písal v úvode, zhrnutie pripomína hlúpy čierny humor, keď doktor hovorí pacientovi: "pôvodne sme mysleli, že vám odrežeme celú ruku, ale buďte rád - odrezali sme vám iba 4 prsty". Pevne verím, že sa to ešte celé neuzatvára a tak ako v inom prípade - Malý krok pre výrobcu, veľký krok pre OZE a zákonnosť - aj tu nájde Ústavný súd dosť argumentov aby našiel spravodlivosť.

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek