Veterné elektrárne by mali pribudnúť nielen na západnom Slovensku

SAPI
13. 06. 2023



V Bratislave, 26. apríl 2023

TLAČOVÁ SPRÁVA

Veterné elektrárne by mali pribudnúť nielen na západnom Slovensku

Kým doteraz sa ako o lokalite pre využitie vetra na výrobu zelenej energie hovorilo iba o západnom Slovensku, aktuálne zámery členov Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) potvrdzujú potenciál aj v ďalších regiónoch.

Západné Slovensko bolo verejnosťou dlho vnímané ako jediná lokalita s potenciálom využitia vetra na výrobu zelenej energie. „Súvisí to aj s tým, že prihraničné oblasti Rakúska susediace s juhozápadným Slovenskom sú vzhľadom na veternosť jednou z hlavných lokalít využívania tohto typu obnoviteľného zdroja u našich susedov,“ vysvetľuje Ján Lacko, člen výkonného výboru SAPI.

Aktuálny prieskum medzi členmi SAPI ukázal, že aj na strednom a východnom Slovensku sa pripravujú veterné elektrárne s výkonom 122 MW, čo je okolo 10 % výkonu projektov v príprave. „V tomto kole je výrazne vyšší výkon projektov na západnom Slovensku prirodzený. Potvrdzuje, že jedným z hlavných kritérií rozvoja veternej energetiky u nás je efektivita. To znamená, že v prvom kole sa pripravujú lokality s najvyšším potenciálom výroby elektriny,“ dodáva J. Lacko.

 Potenciál regiónov aj mimo západného Slovenska je podľa J. Lacka vyšší ako aktuálne pripravované projekty, čo potvrdzuje aj minuloročná analýza potenciálu veternej energetiky v SR vypracovaná rakúskou konzultačnou spoločnosťou Energiewerkstatt. „Tento potenciál sa neobmedzuje iba na lokality na západnom Slovensku. Jeho využitie v najbližších rokoch bude závisieť od reálnej potreby, technických možností sietí, ale aj od odstránenia bariér, ktoré v princípe úplne zastavili rozvoj veternej energetiky u nás,“ dodáva J. Lacko.

Celkovo v súčasnosti členovia SAPI na Slovensku pripravujú projekty veterných elektrární s výkonom 1116,5 MW v celkovej hodnote 1,4 mld. eur. „Ide o približne 200 elektrární, teda vrtúľ rozmiestnených v šiestich krajoch po celom Slovensku,“ dodáva J. Lacko.  V prípade ich dokončenia by tieto elektrárne mohli vyrábať elektrinu pre 736 000 slovenských domácností.

Významné zrýchlenie povoľovania výstavby obnoviteľných zdrojov energií by mal priniesť nový zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). „Veríme, že nový zákon, ktorý sa pripravuje, sa stihne prijať ešte pred voľbami. V opačnom prípade opäť Slovensko zbytočne stratí čas a oddiali výstavbu lokálnych zelených zdrojov, ktoré sú odpoveďou aj na riziko zastavenia dodávok plynu či vysoké ceny energií,“ dodáva J. Lacko.

Krajiny po celom svete vrátane EÚ reagovali na krízu s dodávkami plynu a energetických komodít spôsobenú aj vojnou na Ukrajine práve zjednodušením povoľovacích procesov pre OZE. V susednej Českej republike napríklad prijatím Lex OZE ešte v januári tohto roka okrem iného zaradili obnoviteľné zdroje energií s výkonom nad 1 MW medzi investície vo verejnom záujme, čo napríklad odbúralo potrebu zmeny územného plánu pre tento typ projektov. Ďalšie krajiny EÚ sa zase vydali cestou určenia tzv. „go-to-oblastí“, v rámci ktorých projekty prechádzajú jednoduchším povoľovacím procesom.

 

 

Kontakty pre médiá:

 

Ján Lacko                                                                              Peter Marčan

Člen Výkonného výboru SAPI                                                   PR agentúra ReputationN

Jan.lacko@sapi.sk                                                                   marcan@reputationn.sk

+421 917 840 357                                                                    +421 910 984 243

 

 

 

Komentáre

Súvisiace

Väčšina Slovákov je za vyššie využitie vetra, oslabuje aj NIMBY syndróm

nedávneho prieskumu verejnej mienky z dielne agentúry IPSOS, ktorý bol pripravený pre Národnú implementačnú a koordinačnú agentúru, vyplýva, že až približne 70 % percentám obyvateľov sa pozdáva myšlienka výstavby veterných parkov na území Slovenska.

28. 03. 2024VIAC

 

Jednoduchšie povoľovanie veterných elektrární mešká, zelená energia môže chýbať významným investorom

Meškanie míľnikov zameraných na zjednotenie a zjednodušenie povoľovania veterných elektrární nemusí znamenať len riziko pre čerpanie peňazí určených na túto oblasť z Plánu obnovy a odolnosti SR. Významní investori, akým je aj automobilka Volvo Cars vo Valalikoch, môžu mať problém s dostupnosťou nimi požadovanej zelenej elektriny.

28. 03. 2024VIAC

 

Akceptácia veterných elektrární v Čechách vzrástla po ich spustení do prevádzky

Rozvoj veternej energetiky na Slovensku sprevádza prirodzene diskusia o ich vplyve v lokalitách, v ktorých by mali veterné elektrárne vyrásť. Skúsenosti z Českej republiky, ktoré odzneli na dnešnom seminári SAPI Business Tuesday, ukazujú, že vnímanie negatív veterných elektrární zo strany miestnych obyvateľov po ich spustení do prevádzky nerastie, ale naopak klesá.

26. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek